Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Temelia sfântului locaş a fost pusă în 29 august 1926, pe locul donat de dna Elisa Teodorescu. Principalul ctitor al locaşului de cult a fost boierul Petru Gârboviceanu, ajutat de fiul său Petru P. Gârboviceanu, care era primar al satului. Iniţiativa a aparţinut ieromonahului Daniel Pană, ajutat de Consiliul parohial şi credincioşii parohiei. Biserica s-a sfinţit pe 29 octombrie 1933, de către Episcopul Ghenadie Niculescu al Eparhiei Buzăului, când preot paroh era Gheorghe Găzdaru.

La 5 decembrie 2000, a fost instalat preotul Ştefan Sebastian Ciprian care a demarat mai multe lucrări în vederea restaurării sfântului locaş. Astfel, a fost restaurată pictura în ulei de către pictorul Oprea Dumitru din Galaţi, între anii 2003-2006. S-au mai efectuat lucrări exterioare de refacere a faţadei bisericii, turnarea de trotuare, s-au schimbat strănile şi mobilierul. S-a refăcut clopotniţa şi s-a pictat interior, s-a ridicat o nouă cancelarie parohială unde se depozitează arhiva şi biblioteca. Biserica este încălzită de o nouă centrală termică. Obiectele de cult au fost înnoite: sfeşnicele, candelele, Sf. Chivot, Sf. Evanghelie, Sfintele Veşminte şi Acoperămintele de la Sf. Masă.

Cu mare bucurie credincioşii parohie Sătuc şi din satele vecine, au luat parte la rânduiala resfinţirii bisericii care a avut loc în ziua de 27.06.2010, la Duminica a V-a după Rusalii, slujbă ce a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. A urmat slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în apropierea sfântului lăcaş înnoit, timp în care credincioşii s-au putut trece şi închina în Sfântul Altar al bisericii

Pentru această zi credincioşii s-au pregătit cu post, rugăciune şi spovedanie pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, iar la final au oferit tuturor celor prezenţi o agapă frăţească. De asemenea, copiii din parohie care au luat parte la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” au fost premiaţi, primind din partea ÎPS Arhiepiscop Casian diplome, cărţi de rugăciuni şi dulciuri.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook