Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi, 3 aprilie a.c., la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi a avut loc un eveniment liturgic şi misionar dedicat aniversării a 162 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – Galaţi.

***

În prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Dunării de Jos a fost săvârşită slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale.

La eveniment au participat angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – Galaţi, în fruntea cărora s-a aflat domnul colonel dr. Mircea Olaru.

În cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Casian  apreciind buna cooperare între Biserică şi angajaţii acestei instituţii a arătat că  „cele cincizeci de zile până la Paşti sunt zile de educaţie în noi, pentru noi şi cu noi... întotdeauna Jandarmeria a venit atunci când era nevoie să impună, prin această frumoasă uniformă, prin chipuri verticale şi demne, ordinea şi demnitatea în societate. Prin aceste responsabilităţi ale dumneavoastră creşte deodată şi profesionalismul, inteligenţa şi capacitatea de a preveni manifestări care, uneori, trec dincolo de limitele acceptate de bunul simţ ... S-aveţi în suflete şi în inimi soarele şi seninătatea acestei rugăciuni care a marcat începutul cinstirii Zilei Jandarmeriei la Galaţi. La mulţi şi binecuvântaţi ani!”.

La final, jandarmii participanţi au primit câte o iconiţă, precum şi broşura „Taina Sfântului Maslu“ sau „Carte de rugăciuni pentru bolnavi“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook