Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 7 aprilie 2012, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, începând cu orele 16.00, în municipiile Galaţi, Brăila, Tecuci, precum şi în alte localităţi rurale din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

În municipiul Galaţi, preoţi şi credincioşi, purtând stâlpări de finic, icoane, prapori şi făclii, s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, venind din cele trei direcţii devenite tradiţionale: dinspre biserica „Vovidenia“, pe Calea Domnească, dinspre capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi dinspre Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare”. La Catedrală au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, în prezenţa pelerinilor, a rostit rugăciunea de binecuvântare a salciei, după care a oficiat slujba Litiei. De asemenea, la momentul cuvenit au fost înălţate rugăciuni pentru cei bolnavi şi suferinzi din casele lor sau din spitale, precum şi pentru elevii şi pelerinii prezenţi la această procesiune.

Pentru a spori evlavia credincioşilor, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oferită spre închinare racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul slujbei, după cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarhul Dunării de Jos, a avut loc ceremonia de premiere a elevilor câştigători ai Olimpiadei de Religie - fazele judeţeană şi naţională. În cadrul acestei festivităţi, tinerii olimpici au primit diploma „Tinereţe şi credinţă“, emisă de Eparhia Dunării de Jos, special pentru acest eveniment.

În municipiul Brăila, credincioşii de la toate bisericile s-au îndreptat iniţial către bisericile „Sf. Mc. Gheorghe“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, după care, cele două rânduri de pelerini au păşit în procesiune  spre Catedrala „Naşterea Domnului“. Şi aici a fost oficiată slujba Litiei şi binecuvântarea ramurilor de salcie, după care, într-un cadru solemn au fost premiaţi olimpicii brăileni participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie..

În municipiul Tecuci pelerinii au pornit în procesiune de la toate bisericile din oraş şi s-au îndreptat spre Catedrala „Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina”, unde s-a desfăşurat acelaşi program pastoral şi cultural-misionar ca şi în celelalte municipii ale Eparhiei.

La procesiuni au participat şi copiii şi tinerii din parohii înscrişi la proiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“, însoţiţi de profesorii de religie.

A doua etapă a pelerinajului va continua duminică, 8 aprilie a.c., prin participarea elevilor şi tinerilor, dar şi a celorlalţi credincioşi, la Sfânta Liturghie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook