Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Deniile din Joia şi Vinerea Mare se deosebesc de celelalte Denii, deoarece ne amintesc de Pătimirile, Moartea pe Cruce şi punerea în mormânt  a Mântuitorului Iisus Hristos. La  Denia din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii care ne înfăţişează ca într-o icoană, Patimile Mântuitorului Iisus Hristos. Tot acum se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii, iar la Denia Prohodului din Vinerea Mare se cântă Prohodul Domnului şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

Vinerea Mare fiind zi de doliu pentru întreaga creştinătate, când Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, în toate bisericile din întreaga lume creştină nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, deoarece nu se pot aduce două jertfe în aceeaşi zi.

La Denia Prohodului din Sfânta şi Marea Vineri credincioşii trec pe sub  masa cu flori aşezată în mijlocul bisericii pe care este aşternut Sfântul Epitaf, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Denia Prohodului Domnului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

La slujbă au participat şi un impresionant număr de jandarmi  şi militari, alături de  tinerii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi care, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi având în mâini făclii aprinse, au cântat împreună cu ceilalţi credincioşi  la Denia Prohodului.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri şi la fiecare oprire a fost rostită o ectenie.

După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf la momentul reintrării în Catedrală, pentru continuarea Deniei Prohodului.

Deniile din Săptămâna Mare rememorează Sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos. Prin cântare şi rugăciune, prin citirea pericopelor Evanghelice, prin meditaţie şi post, ne curăţim de păcate pentru a trăi  cu bucurie  Învierea  Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook