Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua când întrega Biserică Ortodoxă cinsteşte Schimbarea la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, credincioşii bisericii greceşti din municipiul Galaţi s-au aflat în zi de sărbătoare.

Manifestările spirituale organizate cu prilejul hramului au debutat încă din ajun, prin oficierea, de către un sobor de preoţi şi diaconi a slujbei de Priveghere.

Slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat oficialităţi locale, membri ai comunităţii elene din Galaţi, plelerini care au însoţit Icoana Maicii Domnului de la Adam, precum şi numeroşi credincioşi din parohie dar şi din întregul municipiu.

Un moment de mare bucurie duhovnicească l-a constituit sosirea Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la mănăstirea Adam, care, de la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, se află în procesiune în majoritatea parohiilor din protopopiatele Galaţi, Tg Bujor, Covurlui şi Tecuci.

La momentul liturgic cuvenit, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, Chiriarhul Dunării de Jos a înălţat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată peste pământul ars de seceta din ultima perioadă şi a rostit rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a purtat în rugăciune pe bolnavii şi pe cei aflaţi în suferinţă din instituţiile medicale sau din casele lor, pe românii care muncesc în străinătate şi pe familiile acestora rămase acasă, pe elevi şi tineri spre luminarea minţii lor şi pe toţi creştinii care au nevoie de ajutor de la Dumnezeu.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog duhovnicesc cu cei 25 de tineri studenţi teologi din Biserica Evanghelică de Wurttemberg – Tubingen, Germania, aflaţi în Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru un schimb de experienţă teologic şi cultural pe care filiala gălăţeană „Sf. Ap. Andrei“ a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România îl desfăşoară de 19 ani, la începutul lunii august.

În încheiere, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori.

Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină de care s-au bucurat toţi credincioşii prezenţi.

Istoric

Biserica greacă din municipiul Galaţi a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie.

Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.

La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos.

Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook