Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, la sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haină de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii spirituali.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi din protopopiatul Tecuci.

La slujbă au participat oficialităţi locale, dar şi un mare număr decredincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români din străinătate, veniți în această perioadăa anului acasă.

Grupuri de copii şi tineri din mai multe parohii învecinate, înveşmântaţi în portul popular românesc au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii şi intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal și pentru evocarea satului românesc.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit credincioșilor despre viața frumoasă și credința nestrămutată a Sfinților Martiri Brâncoveni, care s-au arătat curajoși în sfârșitul lor mucenicesc pe care l-au primit prin sabie de la cei necredincioși.

Lângă biserica veche a mănăstirii, au fost expuse mai multe obiecte tradiționale aparținând satului românesc din zona Tecuciului, ce ilustrează îndeletnicirile înaintașilor noștri din aceste ținuturi binecuvântate de Dumnezeu.

Pentru a evidenția mai bine obiceiurile și tradițiile strămoșești, la această sărbătoare a participat și un grup de buciumași din comuna Spulber, județul Vrancea, însoțiți de primarul comunei lor, care, după Sfânta Liturghie, împreună cu tinerii fluierași din parohia Brătulești, județul Galați, au prezentat o suită de cântări la instrumentele străvechi deținute.

În contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română, protoieria Tecuci a prezentat celor prezenți o lucrare tematică alcătuită special pentru acest eveniment, în care sunt cuprinse aspecte definitorii din viața satului românesc.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat activitățile taberei de vară ce se vor desfășura pe parcursul unei săptămâni, începând de astăzi, în cadrul natural al acestei mănăstiri, la care vor participa aproximativ 180 de tineri din parohiile protopopiatului Tecuci.

La final, toți pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite 800 de pachete cu hrană.

***

Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos.

Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti.

Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII-lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi.

După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti.

La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină.

Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când chiriarhul Dunării de Jos hotărăşte reînfiinţarea ei.

În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook