Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Ignatie – copilul luat în braţe de Mântuitorul Iisus Hristos

Nu se cunosc date legate de anul şi locul naşterii sfântului Ignatie Teoforul, despre familia lui sau despre şcolile pe care le-a urmat. Legat de copilăria sa, tradiţia Bisericii a păstrat amănuntul că el a fost copilul pe care Domnul l-a ţinut în braţe: «... de nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor». (Matei 18, 3-4).

Aflăm din relatările Sfântului Ioan Gură de Aur, că a cunoscut pe Sfinţii Apostoli şi că a primit hirotonia întru episcop, pentru scaunul Antiohiei, de la Sfântul Apostol Pavel sau de la Sfântul Apostol Petru. Momentul legat de copilul arătat de Mântuitorul Hristos ca exemplu de curăţie, precum şi remarcabila învăţătură transmisă de sfântul episcop, fac din Purtătorul de Dumnezeu Ignatie, un model de mărturisire a lui Hristos în rândul creştinilor.

Moaştele Sfântului Ignatie cinstite la Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos    

Catedrala Arhiepiscopala din Galaţi păstrează o particică din sfintele sale moaşte, iar în data de 20 decembrie 2010, îl slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos au o evlavie deosebită şi îl prăznuiesc în chip cu totul special pe Sfântul Ignatie Teoforul.

Şi anul acesta, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din oraş, precum şi a unui număr impresionant de copiii şi elevi, participanţi la proiectele naţionale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”.

Cu această ocazie, moaştele Sfântului Ignatie, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei arhiepiscopale, au putut fi venerate de toţi cei prezenţi.

În cuvântul său de învăţătură, adresat copiilor şi creştinilor prezenţi, Înaltpreasfintia Sa a evidenţiat rolul pe care l-a avut Sfântul Ignatie „purtătorul de Dumnezeu” în formularea dreptei învăţături despre rolul ierarhului în Biserică şi l-a arătat drept exemplu de viaţă închinată slujirii şi împlinirii poruncilor Mîntuitorului Iisus Hristos.

La sărbătoarea Sfântului Ignatie cele câteva sute de copii şi tineri gălăţeni, însoţiţi de profesorii lor de religie, au intonat colinde în cinstea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au spovedit şi împărtăşit cu Sfintele Taine.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi tinerii şi copii au primit daruri, constând din iconiţe cu Naşterea Domnului şi dulciuri.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook