Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Seria manifestărilor duhovniceşti prilejuite de cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul urbei brăilene, începute ieri (4 decembrie 2013) prin procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“, a continuat astăzi, 5 decembrie, la pomenirea Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit, prin sfinţirea Altarului bisericii „Sf. Ierarh Nicolae“ din parohia Sătuc-Cazasu, judeţul Brăila.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej noua biserică a primit ca ocrotitori cereşti şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Au participat oficialităţi locale, profesori şi oameni de cultură, elevi şi copii participanţi la programele catehetice ale Bisericii, precum şi mulţi credincioşi.

La momentele liturgice cuvenite, într-o atmosferă de evlavie deosebită dar şi pătrunşi de duhul sărbătorilor închinate Sf. Nicolae, credincioşii de toate vârstele au putut să  treacă prin Sfântul Altar pentru a se închina şi pentru a primi binecuvântare de la Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cadrul Sintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit o hirotonie întru preot şi o hirotonie întru diacon.

Pentru merite deosebite, tânărul preot Iulian Iordache a primit distincţia de iconom iar primarul localităţii, dl Anton Tudorel a primit din partea Chiriarhului Dunării de Jos,  Sfânta Scriptură şi o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitori şi au fost împărţite pachete cu alimente, iconiţe şi alte daruri de suflet.

***

Prima menţiune documentară despre localitatea Cazasu datează de la începutul anului 1800 şi atestă o realitate istorică a vremii, faptul că zona era sub stăpânirea unui paşă turc, pe nume Cazas Omer. Încă din anul 1820 se ştie de existenţa unei biserici creştine, iar sinodicele vechi consemnează că primul preot al acestei comunităţi a fost Oprea Popescu, care a păstorit între anii 1821-1854.

Actuala parohie Sătuc-Cazasu a fost înfiinţată în data de 15 mai 1994, prin Decizie Chiriarhală iar piatra de temelie a noii biserici s-a aşezat în data de 15 iulie 2000, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, pe terenul donat parohiei nou-înfiinţate de către Consiliul Local al comunei Cazasu.

Lucrările de zidire a bisericii s-au desfăşurat între anii 2005-2013, cu implicarea pc. pr. paroh Iulian Iordache şi a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, cu sprijinul Consiliului local şi a bunilor şi jertfelnicilor enoriaşi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook