Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea.

Manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment s-au dorit a fi o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Prăznuirea Sfinţilor Cuv. Casian şi Gherman a debutat duminică, 27 februarie 2011,  prin procesiunea cu racla ce conţine părticele din sfintele moaşte ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza Dunării. Înaltpreasfinţitul Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi gălăţeni, a săvârşit slujba de binecuvântare a noului sfânt lăcaş, prin care s-a pus început slujirii în această biserică.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litie, prilej cu care, chiriarhul locului a rostit un cuvânt despre viaţa şi învăţătura duhovnicească a acestor doi sfinţi cuvioşi.

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

La ziua de prăznuire a acestor sfinţi străromâni, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, unde au fost aduse spre închinare racla cu cinstitele moaşte ale Cuviosului Ioan Casian.

Cu acest prilej au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor din eparhie, cât şi pentru ierahul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat în cuvântul său de învăţătură contribuţia pe care au avut-o acesti doi mari Sfinţi Părinţi în organizarea vieţii monahale din Apus şi Răsărit, care vin din trăirea şi exercitarea virtuţilor credinţei, la şcoala marilor Părinţi din Pustiul egiptean.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook