Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După tradiţie, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se  derulează ample acţiuni filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța milosteniei şi a faptelor bune îndreptate spre semenul nostru aflat în suferință: „Evanghelia pe care ne-o împărtăşeşte astăzi sfânta noastră Biserică este plină de lumină. Este o Evanghelie care ne luminează. În centrul ei, stă candela plină de untdelemnul faptelor milostive. Fără a înțelege că Evanghelia de astăzi este o candelă a faptelor milostive, nu putem simți în noi lumina”.

La momentul liturgic cuvenit, numeroşi copii au primit Sfânta Euharistie.

După slujbă, cei mici, împreună cu părinții lor au participat la o agapă oferită de Înaltpreasfinția Sa.

În aceeaşi zi, Chiriarhul, urmând cuvintelor Mântuitorului din Sfânta Evanghelie citită la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți în Biserica Ortodoxă: „Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine“, a făcut o vizită celor privați temporar de libertate din Penitenciarul de maximă siguranță din Galați. Acestora, le-a oferit daruri duhovniceşti, încurajându-i să trudească la curățirea sufletească şi trupească.

În celelalte biserici din eparhie au fost rostite, la slujba Sfintei Liturghii, cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în nevoi prin gândul bun şi luminos, prin fapta de omenie.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Galaţi, voluntari ai parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ – Cimitir, însoţiţi de preotul paroh au vizitat o parte dintre bolnavii internaţi aici.

În urma recomandărilor primite din partea cadrelor medicale, bolnavilor le-au fost oferite pachete cu alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Totodată, preoţii slujitori au rostit rugăciunile speciale pentru cei bolnavi, i-au întărit în credinţă şi i-au încurajat în suferinţele lor.

În aceeași zi, membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la parohia „Sf. Proroc Ilie“, după ce au participat la Sfânta Liturghie, au organizat o activitate filantropică îndreptată către bătrânii aflaţi în grija „Fundaţiei de sprijin a persoanelor vârstnice” din Galaţi.

În cadrul aceste Fundaţii, bătrânii beneficiază de cazare, masă, consiliere psihologică şi servicii medicale.

Aici a fost săvârşită o slujbă de mulțumire, parastasul pentru cei adormiţi, după care  persoanele asistate au luat prânzul oferit cu generozitate de credincioşii parohiei „Sf. Proroc Ilie“.

De asemenea, bătrânii au fost vizitaţi de preoţi în camerele lor şi le-au oferit iconițe şi cărţi de rugăciuni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook