Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 15 februarie, membrii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în şedinţa de lucru premergătoare Adunării Eparhiale care va avea loc mâine, 16 februarie 2019.

Întrunirea, desfăşurată la Centrul Eparhial, a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În debutul lucrărilor, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)“ şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la importanţa satului românesc astăzi şi necesitatea readucerii în prim-planul vieţii  noastre a valorilor culturale şi spirituale caracteristice satului românesc autentic.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat mai multe volume de cărţi apărute prin contribuţia deosebită a dlui prof. univ dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi membru în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ierarhul a prezentat şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă“, precum şi volumul 19 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2018 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

De asemenea, au fost analizate propunerile de proiecte şi programe în vederea receptării şi aplicării, la nivelul Centrului eparhial, al protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor şi şcolilor teologice, a hotărârilor Sfântului Sinod cu privire la anul 2019 în Patriarhia Română.

Alte puncte importante pe ordinea de zi le-au constituit: continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice, cu precădere către familiile cu mulţi copii şi către persoanele vârstnice, continuarea programelor dedicate educaţiei creştine a tinerilor, aplicarea hotărârii sinodale cu privire la derularea programului Caravana medicală „Sănătate pentru sate“, susţinerea campaniei de donare de sânge „O picătură de sânge salvează o viaţă!“, continuarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi.

Un proiect important în contextul Anului dedicat satului românesc îl constituie inventarierea bunurilor de patrimoniu bisericesc din satele româneşti şi organizarea de prezentări tematice ale acestor valori identificate în Eparhia Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook