Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 15 februarie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc la Galați, în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, vernisajul expoziției temporare „Candela de veghe“.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu artiștii plastici Valeriu Stoica, Maria Iacob, Nicolae Nestor și Elena Borundel, continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul dedicat satului românesc.

La vernisajul expoziției a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar și membrii Consiliului Eparhial, după ce aceștia au fost convocați în ședință de lucru la Centrul eparhial, precum și oameni de cultură, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie.

Programul cultural-artistic a fost deschis cu o prezentare a expoziției și a continuat cuun concert de imnuri creştine interpretate de solista de muzică populară Ioana Marin și unrecitalul de poezie creştină, în prezentarea artiştilor lirici Daniela Micu, Florentina Loredana Dalia, Gherghe Dobre şi Florin Ciocea.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa icoanei în viața creștinului și despre privilegiul de a avea la Galaţi astfel de creațiicare ne aduc lumină, bucurie și frumusețe și ne deschid perspectiva unor alte manifestări culturale de acest fel în urbea de la Dunăre.

Expoziţia face parte din proiectul „Candela de veghe“ inițiat de pictorul Valeriu Stoica în anul 2014, cu prilejul Tricentenarului Sfinților Martiri Brâncoveni la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București.

Colecția prezentată la Galați cuprinde icoane vechi și noi, iconostase portative și peisaje cu diverse edificii, între care și locașuri de cult și aceasta se constituie într-un periplu în zona de spiritualitate din această parte a țării.  

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în această instituție de cultură gălățeană în perioada 15 februarie – 15 martie 2019.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook