Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 16 februarie 2024, s-au desfăşurat la Galaţi lucrările Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Întrunirea a avut loc la Centrul eparhial şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Acest organism executiv care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie precede lucrările şedinţei de mâine ale Adunării Eparhiale.

În debutul lucrărilor, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos şi a hirotesit întru iconomi stavrofori trei preoţi membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a susţinut o meditaţie teologică despre lucrarea misionară a Bisericii şi organizarea acesteia în ţara noastră.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre proclamarea în Patriarhia Română a anului 2024, ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, evidenţiind importanţa sporirii cooperării cu cadrele medicale şi cu oamenii milostivi şi iubitori de semeni în vederea ajutorării persoanelor bolnave.

Înaltpreasfinţia Sa a prezentat celor de faţă volumul 23 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, broşura „Fie ţie după credinţa ta!“ şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2023 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat  programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

Programelor educaţionale se adaugă şi cele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie, dintre care amintim: „Hristos în școală“, prin care 3500 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, programul social „Ne   înnoim de Sf. Paşti“, prin care 2200 de copii şi peste 4700 de persoane vârstnice au beneficiat de sprijin spiritual şi material în perioada prepascală, precum şi alte programe care au avut ca beneficiari persoanele vârstnice prin oferirea de alimente, medicamente, lemne de foc şi alte ajutoare.

Acestor iniţiative de ajutorare se adaugă contribuţia consistentă a Centrului eparhial, implicarea subunităţilor bisericeşti, activităţile desfăşurate prin intermediul celor 50 de aşezăminte social-filantropice din întreaga eparhie, precum şi parteneriatele cu autorităţile locale din judeţele Galaţi şi Brăila.

Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2024, în vederea receptării şi aplicării acestora, atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi la protopopiate, parohii, mănăstiri şi şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între propunerile pentru anul 2024 se numără:

- programul pastoral ”Bolnav am fost și ați venit la Mine” prin care preoţii de caritate vor intensifica prezenţa la patul bolnavului prin rugăciune, spovedanie şi împărtășirea cu Sfintle Taine, precum şi oficierea Tainei Sf. Maslu;

- sprijinirea unor centre medicale şi spitale din eparhie pentru dotarea cu cele necesare desfăşurării actului medical;

- dezvoltarea şi promovarea serviciilor medicale de balneo-fizioterapie din cadrul Clinicii Aşezământului Eparhial „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” – Lacu Sărat, Brăila, în vederea ajutorării persoanelor vârstnice şi nu numai, cu sprijinul medicilor specialişti;

- extinderea spațiului pentru învățământ şi de cazare a elevilor, amenajarea unui teren de sport și continuarea lucrărilor de reabilitare a căminului Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi;

- îmbunătăţirea şi intensificarea activităţilor cu profil agricol, precum şi înfiinţarea unui Muzeu al Agriculturii la Dunărea de Jos în cadrul Gospodăriei Anexe a Centrului eparhial;

- demararea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic la Capela „Sf. M. Mc. Pantelimon“ a Aşezământului socio-medical din staţiunea Lacu-Sărat şi finalizarea şantierelor de construcţie a celor două biserici din cadrul Garnizoanei şi Penitenciarului Galaţi.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook