Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 17 februarie 2024, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae” din Galaţi, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Tedeum şi un Parastas pentru toţi membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos trecuţi la cele veşnice.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

După apelul nominal şi analiza în cadrul comisiilor de lucru permanente, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti pentru anul 2023 şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2024.

În continuare, în cadrul lucrărilor, ierarhul locului a vorbit celor prezenţi despre activitatea desfăşurată în Eparhia Dunării de Jos ca parte integrantă în lucrarea misionară a Bisericii, împlinită cu jerfelnicie, pricepere, disponibilitate şi luciditate.

Un punct deosebit de important al ședinței l-a constituit evidențierea implicării Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine.

Între programele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie se numără şi programul „Ne   înnoim de Sf. Paşti“, prin care 2200 de copii şi peste 4700 de persoane vârstnice au beneficiat de sprijin spiritual şi material în perioada prepascală în valoare de 532.715 lei.

La început de an şcolar a fost implementat programul social „Hristos în școală“, prin care 3500 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, în valoare de peste 315.000 lei.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară, în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat  programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

În anul 2023, valoarea ajutoarelor social-filantropice a însumat peste 10.500.000 lei, având ca beneficiari aproape 90.000 de persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele 50 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice din cuprinsul eparhiei.

Între proiectele aprobate pentru anul 2024, amintim: implementarea programului pastoral ”Bolnav am fost și ați venit la Mine” prin care preoţii de caritate vor intensifica prezenţa la patul bolnavului prin rugăciune, spovedanie şi împărtășirea cu Sfintle Taine, precum şi oficierea Tainei Sf. Maslu, sprijinirea unor centre medicale şi spitale din eparhie pentru dotarea cu cele necesare desfăşurării actului medical, dezvoltarea şi promovarea serviciilor medicale de balneo-fizioterapie din cadrul Clinicii Aşezământului Eparhial „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” – Lacu Sărat, Brăila, în vederea ajutorării persoanelor vârstnice şi nu numai, cu sprijinul medicilor specialişti, extinderea spațiului pentru învățământ şi de cazare a elevilor, amenajarea unui teren de sport și continuarea lucrărilor de reabilitare a căminului Seminarului Teologic Ortodox Sf. Andrei” din Galaţi, îmbunătăţirea şi intensificarea activităţilor cu profil agricol, precum şi înfiinţarea unui Muzeu al Agriculturii la Dunărea de Jos în cadrul Gospodăriei Anexe a Centrului eparhial şi demararea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic la Capela ”Sf. M. Mc. Pantelimon” a Aşezământului socio-medical din staţiunea Lacu-Sărat şi finalizarea şantierelor de construcţie a celor două biserici din cadrul Garnizoanei şi Penitenciarului Galaţi.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate cele două volume dedicate Episcopului Mechisedec Ştăfănescu şi intitulate: „Epistole. Făclii luminoase ale apostolatului epistolar“, volumul 24 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“ şi broşura „Fie ţie după credinţa ta!“, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În partea finală, toţi cei prezenţi au vizionat filmul documentar ce cuprinde retrospectiva activităţilor bisericeşti desfăşurate în Arhiepiscoşia Dunării de Jos în anul 2023, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

La evenimentul eparhial de bilanţ, dar şi de persepectivă, au participat ca invitaţi cadre medicale şi reprezentanţi ai instituţiilor spitaliceţi din Galaţi şi Brăila, preoţii protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor din eparhie, profesori, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Întrunirea de astăzi a fost şi un bun prilej de a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru cei 34 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, mai întâi ca arhiereu vicar şi apoi ca ierarh titular al Eparhiei Dunării de Jos.

La ceas aniversar, preotul consilier eparhial Gelu Aron a transmis, cu emoţie şi recunoştinţă, mesajul de felicitare din partea clerului şi a mirenilor Eparhiei Dunării de Jos pentru păstorul lor de suflete și i-a oferit ierarhului icoana reprezentativă a Anului omagial 2024.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook