Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 20 februarie 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de pomenire pentru fondatorii şi ostenitorii cotidianului gălăţean „Viaţa liberă“.

Ierarhul locului s-a rugat pentru sufletele ziariștilor gălățeni, Radu Macovei (1 martie 1943 - 24 septembrie 2020) și Grigore Lazarovici (1 februarie 1950 -10 noiembrie 2021), care în aceste zile ar fi împlinit 81 de ani, respectiv, 74 de ani, dar şi pentru toţi cei trecuţi la cele veşnice din această redacţie care au slujit cu înţelepciune, dragoste, pricepere şi multă cultură, prin scrisul lor, cetăţenii acestui oraş de la Dunăre.

Pomenirea s-a făcut întâi de toate la mormintele celor doi ziariști, fondatori ai primului cotidian din România postdecembristă – „Viața liberă“ - Galați, în prezența unui sobor de preoți, a familiilor și a ziariștilor gălățeni din cadrul Filialei Uniunii Ziariștilor Profesioniști România „Radu Macovei“ - Galați, cei doi ziariști și oameni de cultură fiind și ctitori ai UZPR și ai amintitei filiale gălățene.

O rugăciune arhierească a fost înălţată și la mormintele ziaristului Corneliu Mihăilescu, sculptorului Sergiu Dumitrescu, primarului Dumitru Nicoale şi la alţi oameni de cultură gălăţeni.

De la Cimitirul „Eternitatea“, rudele şi cei care i-au cunoscut pe cei amintiți au mers la sediul redacției „Viața liberă“ din Galați, unde noul proprietar, omul de afaceri Marian Băilă, a fost gazda tuturor.

După rugăciunea de pomenire pentru cei doi-prieteni ziariști, dar și pentru toți cei adormiți în Domnul, care au slujit condeiul în redacția ”Vieții libere”, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a adresat celor prezenți un cuvânt de aducere aminte.

„Dacă amintirea este înrădăcinată în iubire și-n iertare, atunci este binecuvântare, dacă nu, dușmănia, ura devin o patimă. Nicio legătură în viața aceasta nu se poate face decât cu multă dragoste și pentru aceasta există o singură șansă, să ascultăm de veșnicia iubirii lui Dumnezeu“, a spus Înalpreasfințitul Părinte Casian.

În acest context, au fost subliniate calitățile și curajul celor doi mentori ai Școlii de presă „Viața liberă“ - Galați,  ambii fiind - în anumite perioade - și membrii în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a subiniat că, prin intermediul ziaristului Radu Macovei, nepotul după mamă  a cunoscutului dirijor Sergiu Celibidache, l-a cunoscut recent, pe fiul acestuia - Serge Ioan Celibidache,  cel care ne va prezenta - prin filmul „Cravata galbenă“, frumusețea acestei familii care a cucerit întreaga lume, prin talent și dragoste de frumos și care nu a uitat că sunt români.

 Ziaristul Radu Macovei este cel care imediat după evenimentele din decembrie 1989,   a participat la Adunarea Națională Bisericească, propunând ca Ierarh la Dunărea de Jos, pe actualul Arhiereu - Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Despre personalitatea celor doi ziariști a vorbit jurnalista Anca Mihaela Spânu, redactor-șef adjunct al „Vieții libere“, care a subliniat importanța rolului pe care l-au avut cei doi mentori şi toți cei pomeniți în slujirea și păstrarea păcii sociale în comunitatea gălățeană.

Antreprenorul Marian Băilă a mulțumit pentru arhiereasca binecuvântare și pentru darurile nepreţuite pe care le-a primit în toți acești ani prin oamenii bine formaţi şi ancoraţi în realităţile vremii, continuatori buni ai activităţii ziarului „Viața liberă“, cunoscut fiind că presa scrisă este pe zi ce trece tot mai rară.

Pr. Rareş Bucur

Maria Stanciu

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook