Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Împlinirea a 155 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române a prilejuit organizarea şi desfăşurarea unor multiple manifestări pastoral-liturgice şi cultural-artistice în majoritatea parohiilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohiei „Vovidenia“ din Galaţi.

Programul dedicat Unirii Principatelor a fost continuat de elevii Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“, ai Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, precum şi de copiii grădiniţelor „Elena Doamna“ şi „Omul de Zăpadă“ din municipiu, prin recitare de poezii şi interpretare de cântece patriotice şi imne religioase.

Începând cu ora 12,00 chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Te-Deum şi parastasul celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, în prezenţa oficialităţilor locale, a tinerilor, copiilor şi credincioşilor din municipiul Galaţi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

După slujba parastasului a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde s-a cântat „veşnica pomenire!“.

La orele 13.00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, au avut loc manifestări  omagiale, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, a oficialităţilor locale şi judeţene, a istoricilor şi oamenilor de cultură din judeţul Galaţi, după care s-au rostit alocuţiuni despre importanţa acestui moment jubiliar.

S-a realizat trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, cu primirea onorului, urmată de intonarea Imnului de Stat al României de către fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, după care Ansamblul artistic „Doina Covurlui“.  Au fost depuse buchete de flori şi s-a dansat Hora Unirii.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat la Muzeului „Casa Cuza Vodă“ din Galaţi, unde a avut loc evocarea personalităţii făuritorului României Moderne, Domnul Alexandru Ioan Cuza.

Şi în cadrul Protoieriei Tecuci au fost organizate ample manifestări liturgice şi culturale care au marcat 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La biserica parohiei Ţigăneşti, unde se află mormântul logofătului Costachi Conachi, tatăl soţiei caimacanului Nicolae Vogoride, şi al fiicei sale, Ecaterina (Cocuţa), un sobor de preoţi din municipiu şi din parohiile învecinate, condus de pc protoiereu Gheorghe Joghiu, a oficiat slujba Sfintei Liturghii şi a parastasului pentru făuritorii Unirii Naţionale.

Au participat profesori şi elevi, instructorii de educaţie de la Centrul de Recuperare „David Austin” din Tecuci, însoţiţi de 46 de copii asistaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi mulţi credincioşi.

La conacul lui Costache Conachi din localitatea Ţigăneşti, în prezent monument istoric, între anii 1853-1857 a fost analizată problema unionistă şi s-au pus bazele unirii de la 1859.

Începând cu ora 13,00 în sala de festivităţi a Protoieriei Tecuci s-a desfăşurat un amplu program cultural-artistic, prezentat de elevii Şcolilor Gimnaziale Nr. 1, 5 şi 11 din municipiu. Evenimentul a fost rezultatul unui parteneriat dintre protoieria Tecuci, Muzeul Mixt din Tecuci şi şclile menţionate

În acelaşi context, preoţii tecuceni, autorităţile locale, istorici, profesori şi oameni de cultură au participat la ceremonialul militar şi civil de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiu.

Astfel de manifestări au avut loc şi în Protoieria Covurlui, la Mânjina – astăzi comuna Costache Negri – unde se află casa memorială care este amenajată în conacul ce a aparţinut familiei marelui patriot, Costache Negri, personalitate a epocii cu rol marcant în pregătirea unirii Principatelor Române şi, ulterior, reprezentant al Principatelor Române la Istambul.

Aici, Costache Negri,  împreună cu marii oameni de cultură și pașoptisti: Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo sau Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal, al unității, efortul lor  concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.

În prezent, pe teritoriul comunei Costache Negri se găsește Casa memorială „Costache Negri“, ea fiind deschisă pentru prima dată publicului la data de 2 iunie 1968, fiind construită în stilul unei case ţărăneşti, cu două cerdace pe stâlpi de lemn.

Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind: „Unul din cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i  datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârşite în istoria modernă a românilor“.

După săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, la casa memorială Costache Negri a fost oficiată slujba parastasului de către un sobor de preoţi din parohiile învecinate, pentru toţi oamenii de cultură şi politici care au înfăptuit „Mica Unire“. A urmat un program artistic care a inclus cântece patriotice şi poezii, realizat de  profesori şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Elena Negri” din localitate.

La acest moment comemorativ au fost pomeniţi, pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza, şi Costache Conache, fiica Ecaterina, Costache Negri, protopopul Gheorghe Dumitriu, tatăl lui Calistrat Hogaş şi Dimitrie Matcaş, membri în divanul ad-hoc de la Roman, preoţi şi luptători români pentru realizarea unirii Principatelor Române.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook