Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din municipiu.

Adresându-se credincioşilor, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „Dunărea devine Iordanul românilor şi trebuie ca românii să rămână popor ales al lui Dumnezeu spre mai binele întregului neam!“.

După cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată a avut loc slujba Aghesmei celei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.

După ea s-au aruncat 6 tineri, anul acesta fiind recuperată de Nechita Aurel Dănuţ în vârstă de 32 de ani, fiind la a doua reuşită de acest fel.

În plan comunitar, Praznicul Botezului Domnului şi deosebitele manifestări sprituale din jurul acestuia reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioşii Arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galaţi şi Brăila. De aceea, s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în oraşul de reşedinţă, Galaţi, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievală Precista, unde să fie întâmpinat de un sobor de preoţi şi o mare mulţime de credincioşi.

Adresându-se acestora, ierarhul a arătat că Boboteaza înseamnă, mai întâi de toate „Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în Iordan nu pentru El, ci pentru propriul nostru botez. Retrăim în ziua Bobotezei botezul nostru cu apă şi cu duh. Dar cea mai frumoasă interpretare creştinească a Botezului este înnoirea firii noastre, firea omului bun, primitor, iertător, încrezător în binele lui, al semenilor lui şi al neamului său!”.

După slujba Aghesmei celei Mari, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care 12 tineri au sărit s-o prindă. „Este o tradiţie în acest loc istoric de la Dunăre, a subliniat Chiriarhul locului, ca cei mai curajoşi dintre tineri, pe gerul Bobotezei să se lanseze în apele reci ale Dunării pentru a primi Crucea. Ridicarea Crucii înseamnă ridicarea prin bărbăţie, prin tinereţe, prin credinţă şi curaj a tuturor dificultăţilor şi necazurilor, caci iată a venit prin Cruce bucurie la toată lumea!“.

Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării, pentru prima dată, de tânărul Paul Gheorghe, în vârstă de 28 de ani.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfanta Cruce, dorindu-le multă sănătate şi anul ce a început să le aducă multe roade sufleteşti şi materiale.

La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook