Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Manifestările pastoral-misionare prilejuite de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi la Galaţi au debutat încă din ajun, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, unde a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, în prezenţa profesorilor şi a elevilor seminarului gălăţean.

A doua zi, ierarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul gălăţean Mazepa II, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa câtorva sute de credincioşi.

La slujbă au participat şi 15 elevi de la Şcolile din Titcov şi Frecăţei (Insula Mare a Brăilei) cu care parohia „Sf Trei Ierarhi“ este înfrăţită de 10 ani.

Aceştia, împreună cu tinerii şi copiii participanţi la programele educaţionale parohiale au susţinut un bogat program cultural-artistic dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi.

La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltpreasfinţitul Casian a binecuvântat şi a oferit unui număr de 50 elevi şi studenţi cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri premii în bani şi/sau cărţi ziditoare de suflet.

De asemenea, cu sprijinul unor oameni cu suflet mare din Galaţi, un număr de 10 copii din două parohii foarte sărace din nordul judeţului Galaţi au primit câte un computer.

La final a fost săvârşit parastasul pentru ctitori şi a fost binecuvântată agapa pentru hram din care s-au împărtăşit toţi credincioşii prezenţi.

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această „mahala“ este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

După programul liturgic, misionar, catehetic şi filantropic de la parohia „Sf. Trei Ierarhi“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mers în mijlocul cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, care este aşezat din anul 2012 sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra profesorilor şi elevilor acestui prestigios Colegiu, după care a fost oficiat parastasul pentru fondatori, profesori şi elevi trecuţi la Domnul.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook