Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor îşi sărbătoreşte hramul.

Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat, pe lângă soborul slujitor, o mare mulţime de credincioşi.

În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit mai întâi o slujbă de binecuvântare a lucrărilor ce s-au săvârşit la noul locaş de cult al parohiei.

În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică.

La slujbă au participat câteva sute de credincioşi din parohie, dar studenţi şi masteranzi teologi.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, în care a subliniat contribuţia pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învăţături despre Preasfânta Treime-Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, învăţătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan.

Totodată, ierarhul a felicitat preoţii slujitori, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei: „O mărturie luminoasă la sărbătoarea Sfântului Grigorie Teologul ne oferă, mai întâi de toate, poporul şi păstorii din această parohie, părintele. Lilian Manea şi părintele Dorinel Ciobanu, Consiliul şi Comitetul Parohial reuşind împreună pregătirea bisericii mari care a fost astăzi binecuvântată cu agheasmă pentru începerea Sfintei Liturghii, deoarece capela mică în care s-a slujit până acum nu mai corespundea nevoilor liturgice mulţimii credincioşilor care se roagă aici.

În acelaşi timp, o bucurie mare ne oferă parohia aceasta prin lucrarea filantropică şi educaţională care se desfăşoară în centrul social parohial, îndreptată cu precădere către elevii şi tinerii de la şcolile din apropiere.

Ne bucură, de asemenea, prezenţa masteranzilor de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, aceştia înţelegând o dată în plus că teologia Sfinţilor Părinţi este Liturghie, unită în dreapta credinţă, în educaţie creştină şi în filantropie!“.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, parohia pregătindu-se în acest scop cu cca 400 pachete cu alimente.

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.

În prezent se execută lucrări de finisare exterioară, iar în interior locaşul de cult este pregătir pentru pictură.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook