Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos este mereu preocupată de identificarea unor noi modalităţi misionare care să vină în sprijinul catehizării şi ajutorării persoanelor private temporar de libertate. Între acestea, se numără şi cooperarea dintre diferite comunităţi parohiale şi preoţii din slujirea socială, în vederea organizării unor programe comune, atât educaţionale, cât şi social-filantropice.

Nu puţine sunt cazurile când preoţii de parohii vizitează deţinuţii proveniţi chiar din comunităţile parohiale pe care le păstoresc.

În acest context, la sărbătoarea închinată cinstirii lanţului Sf. Apostol Petru, un sobor de preoţi a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului de maximă siguranţă din municipiul Galaţi.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de mulţumire şi rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori.

În cuvântul adresat celor întemniţaţi, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa conştientizării stării de păcat în care ne aflăm, pentru a putea pune început bun pocăinţei şi a începe o nouă viaţă, luând drept modele demne de urmat pe sfinţii lui Dumnezeu.

La momentul liturgic şi catehetic au participat persoane private temporar de libertate, lucrători din cadrul penitenciarului, precum şi tineri teologi voluntari.

Anul acesta, parohiile „Sf. Mina“, „Sf. Ecaterina“ şi Costache Negri din judeţul Galaţi, prin implicarea membrilor Consiliilor şi Comitetelor parohiale, a oferite deţinuţilor prezenţi la slujbă pachete cu alimente neperisabile, obiecte igienico-sanitare de primă necesitate, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

La final, ierarhul i-a binecuvântat şi i-a întărit în credinţă pe toţi cei prezenţi.

***

Manifestări similare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila.

Aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, preoţii din parohiile învecinate, profesori de religie, elevi şi studenţi voluntari de la Capela Cimitirului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Brăila, au vizitat pe semenii lor, s-au rugat împreună şi au purtat un dialog de suflet pe diferite teme, caracteristice vârstei lor.

Tinerii privaţi temporar de libertate prezenţi la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.

În continuare, în colaborare cu protoieria Însurăţei şi Parohia Viziru, a fost desfăşurată o activitate la Monumentul Foştilor Deţinuţi Politici, în localitatea Dropia-Însurăţei, unde un grup de tineri privaţi de libertate au participat la o slujbă de pomenire şi au depus o coroană de flori.

Programe asemănătoare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul din municipiul Brăila. Aici, un număr de 40 de deţinuţi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela unităţii, după care au susţinut un scurt program cultural-artistic.

În încheierea activităţilor pastoral-misionare desfăşurate la acest penitenciar, parohia brăileană Naşterea Maicii Domnului“ a oferit persoanelor private temporar de libertate obiecte de primă necesitate şi alte daruri duhovniceşti.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook