Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi,a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

După momentul intonării Axionului, teologul Andrei Ciprian Radu a fost hirotonit întru diacon.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată vindecarea orbului din Ierihon.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a evidențiat iubireaMântuitorul nostru Iisus Hristos manifestată în mila față de un om sărman și bolnav, dar și credința neîndoielnică a acestui om nefericit.

„Orbul din Evanghelia de astăzi știa că Iisus din Nazaret nu este oricine, că El nu este ca toți ceilalți din mulțime și că face parte din neamul lui David. Acest orb din Ierihon era un om care credea în Scripturile Vechiului Testament, cu toate că el nu putea să vadă și mai cunoștea o latură atât de importantă din slujirea Mântuitorului Hristos, și anume cea a milei“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Părintele Arhiepiscop a vorbit și despre vederea spirituală, care este o vederea interioară profundă.

„Pe lângă mila lui Dumnezeu, credința acestui orb a contat foarte mult. Credința este un factor interior important care,într-un fel, poate fi echivalatăcu vederea. Credința se mai numește și vederea interioară. Această vedere este foarte sensibilă, miloasă, plină de compasiune și ea vine din trăire“, a mai precizat chiriarhul.

Înaltpreasfinția Sa a amintit și de sărbătoarea de astăzi a „Aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur“, o sărbătoare în cinstea unui mare creștin, ierarh și model de păstor învățat al Bisericii.

„Astăzi cinstim în mod luminos «Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur», un mare luminător al credinței, al adevărului și al Sfintei Scripturi, deoarece acest sfânt al Bisericii, fiind dintr-o familie creștină, încă de tânăr a primit lumina credinței și apoi, în școlile vremii sale a primit știința și astfel, credința luminată de știința lui Dumnezeu a devenit o atotluminare atât în interior, cât și în exterior“, a subliniat arhipăstorul Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe celor prezenți la slujbă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook