Sfântul Apostol Andrei

Acum, după trecerea la cele veșnice a părintelui Ispas putem spune că această apariție editorială este o carte-testament. Este „arvuna“ pe care autorul ei a „plătit-o“ pentru a rămâne în veşnicie pe rafturile unei biblioteci, dar mai ales în mintea şi sufletul martorilor săi, cititorii.

Părintele Ispas a fost un cărturar îndrăgostit de cuvântul scris. I-a plăcut să scrie, să facă misiune prin scrierile sale. A lăsat nenumărate articole în revista eparhială şi revistele zonale, din care se observă râvna sa pentru meşteşugitul vorbelor. Dar şi al povețelor pe care aceste vorbe ni le aduc în dar.

Cartea de faţă este un compendiu de gânduri, reflecţii, pilde şi povestioare cu tâlc, culese de-a lungul anilor de autor din nenumăratele sale lecturi de religie, istorie şi literatura umanităţii, îmbrăcate în haina dragă părintelui, a graiului neaoş românesc.

Iată mărturia sa: „Am luat din cărţi, din predici şi cuvântări ocazionale, din cotloanele gândirii mele, tot ce am crezut că va zidi suflete, am umplut caiete întregi şi le-am făcut cunoscute enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire, elevilor, la orice întâlnire cu ei, iar ideea de a le aşeza (măcar în parte) la îndemâna oricui, ca o arvună pentru veşnicie, a primit înalta binecuvântare a ierarhului meu, al nostru, al tuturor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos“.

La rândul său, Înaltpreasfințitul nostru Arhiepiscop mărturisește în prefaţa intitulată «Cârma» spre veșnicie, testament din suflet, plămădit din credinţă, prin iubirea slujitoare de oameni“: „Prezenta carte nu este doar o antologie, o sinteză a hărniciei spiritual-culturale şi pastorale a unui preot din categoria celor înveşniciţi de părintele Nae, academicianul, ci ea este, într-un fel, cartea vieţii sale. Așa a fost părintele Vasile! Așa a rămas părintele Vasile! Cu cartea în mână, cu condeiul gata să aştearnă gânduri alese în «coșul» de bunătăţi pentru suflet!“.

„Arvună pentru veşnicie“ este o carte a mântuirii. Mai bine zis a căilor ce duc spre ea, pe care părintele Ispas le-a netezit nu numai pentru cei pe care Dumnezeu i-a încredinţat lui spre păstorire, ci pentru toţi creştinii care doresc să se desăvârşească. Şi, credem, un demers care l-a ajutat pe însuşi autorul ei să-şi descopere propria cale spre mântuire.

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook