Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 4-5 aprilie a.c., municipiul Galaţi este gazda celei de a VII-a ediţii a Congresului Naţional de Istorie a Presei.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română de Istorie a  Presei, reprezentată de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Ilie Rad, UBB, Cluj-Napoca, în cooperare cu cadre didactice gălăţene ale Universităţii „Dunărea de Jos” şi cercetători din cadrul Bibliotecii „V.A. Urechia“ din municipiul Galaţi.

Întrucât anul acesta se împlinesc 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, organizatorii au dedicat Presei primei conflagraţii mondiale întregul spaţiu al congresului.

Manifestarea a debutat vineri, 4 aprilie a.c. în Catedrala arhiepiscopală printr-o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia sa a evidenţiat faptul că presa „a luptat dintotdeauna cu armele păcii, chiar şi pe timp de război. De aceea, ea ne-a ajutat şi ne ajută foarte mult să aducem armele luminii, înţelegerii şi cooperării în viaţa popoarelor de astăzi, prin lecţia importantă ce ne-o oferă cei de ieri. Fericiţii eroi sunt magiştrii care ne învaţă să cultivăm pacea şi armonia, prin apostolii păcii care sunt istoricii presei de ieri, de astăzi şi de mâine!“.

La finalul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit jurmaliştilor şi oamenilor de cultură pachete cu iconiţe, pliante şi carte duhovnicească.

A doua parte a manifestării a avut loc în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

În deschiderea lucrărilor, un grup de tineri, membri ai Asociaţiei „Tradiţia Militară“ din Bucureşti au oferit auditoriului un moment-remember din Primul Război Mondial. În cadrul acestuia au fost prezentate uniforma şi drapelul de luptă din acea vreme şi a fost depus jurământul militar.

Programul a continuat cu expuneri şi luări de cuvânt în care au fost abordate subiecte legate de presa naţională din timpul războiului, articole semnate de Camil Petrescu, Octavian Goga, Ioan Slavici, Eugen Lovinescu, Nicolae Iorga - editorialist în vreme de război, dar şi teme privind publicitatea în vreme de război sau fotojurnalismul românesc.

La eveniment au participat cadre didactice, cercetători ştiinţifici, istorici şi jurnalişti din ţară şi străinătate.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook