Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după Înviere, orașul Însurăței din judeţul Brăila s-a aflat în zi de aleasă sărbătoare, întrucât credincioşii de aici au participat la resfinţirea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Biserica nou sfinţită este locaşul de cult reprezentativ al oraşului Însurăţei şi totodată unul din centrele protopopești ale judeţului Brăila.

Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxembourgului şi Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Germaniei şi Europei de Nord şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa credincioşilor din parohie şi a autorităţilor locale.

La evenimentul liturgic şi misionar deopotrivă au participat şi rev. prof. h.c. Manfred Wagner, precum şi delegația germană sosită la Galați cu prilejul proiectului intitulat „Galați 2020“, ce se va desfăşura săptămâna viitoare în orașul de la gurile Dunării.

După tradiţie, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.

Prima mențiune documentară despre localitatea Însurăţei datează din anul 1829, numită pe atunci „Muşeteanca Mare“ şi făcea parte din moşia Viziru ce aparținea boierului Gheorghe Ipsilante.

În anul 1882, localitatea Însurăţei a devenit comună cu administrație proprie.

Biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ s-a construit între anii 1890-1892 prin contribuția credincioşilor care au răspuns chemării preotului Vasile Trifulescu, primul slujitor al comunităţii.

Vrednicul de pomenire episcop Partenie Clinceni al Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfințire în ziua de Buna Vestire a anului 1895.

Datorită faptului că biserica a fost construită fără o temelie solidă, a suferit frecvent avarii din cauza terenului nisipos şi a cutremurelor. Această realitate a impus efectuarea, începând cu anul 2004, a unor ample intervenții de consolidare a fundaţiei şi a zidurilor, de tencuire la interior şi exterior, precum şi de reconstruire a acoperişului.

Între anii 2009-2013, biserica a fost picată din nou, în tehnica fresco, de către pictorul Constantin Duval, iar catapeteasma a fost înlocuită în totalitate.

De asemenea, în curtea bisericii a fost construit un Centru socio-cultural ce cuprinde biblioteca, arhiva şi cancelaria parohială, casa praznicală, capela mortuară şi clopotnița.

În continuare, cei doi ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul de copii şi tineri ai Centrului Cultural de la parohia Viziru de Jos.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, la finele Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a  acordat o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook