Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Între evenimentele cultural-artistice de excepţie care s-au desfăşurat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos s-a numărat şi concertul de autentic folclor românesc „Credinţă, Cânt şi Tradiţii Strămoşeşti“.

Organizat în seara zilei de 23 mai a.c., de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Consiliul Județean Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ şi Biblioteca „V.A.Urechia“, concertul l-a avut ca invitat special pe cunoscutul artist de muzică populară Grigore Leşe.

În deschiderea spectacolului, după cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, pe scena amenajată în parcul Muzeului au urcat Formațiile Artistice ale Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, Formaţia de Muzică Veche „Kalofonis“ şi Grupul Vocal de Bătrâni „Ștefanienii“ din comuna Piscu.

Artistul Grigore Leşe a încântat publicul gălăţean prin spectacolul său de vorbire şi horire, de poveşti cântate de neam şi de ţară, de dor şi dragoste, dar şi cântec românesc religios, interpretate la fluier şi la alte instrumente tradiţionale.

„La Galaţi, a mărturisit artistul Grigore Leşe, am avut parte de un public extraordinar de receptiv la tot ceea ce a spus, la tot ceea ce am cântat... Am cântat cântece profunde despre dragoste, despre ţară, despre patriotism şi despre păstori. A fost un concert reuşit şi îmi doresc să revin la Galaţi cât de curând posibil!“.

La eveniment au participat numeroşi preoţi din municipiu dar din alte localităţi ale judeţului, profesori, artişti, oameni de cultură, elevi şi studenţi, precum şi credincioşi de toate vârstele.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a subliniat: „O întâlnire cu Grigore Leşe este o întâlnire cu profunzimile din credinţă. Este un filon de tradiţie sacră care cuprinde toate momentele importante din viaţa omului şi, în acelaşi timp, este un prag de speranţă peste care trece omul din lumea aceasta spre veşnicie!

Această manifestare spiritual-culturală din parcul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost o minunată Vecernie şi o regăsire a cadrului spiritual lăuntric a întâlnirii cu Dumnezeu prin binefăcătorii şi părinţii noştri!“.

Concertul Grigore Leșe - Credinţă, Cânt şi Tradiţii Strămoşeşti de la Galaţi, ca de altfel întregul său repertoriu, este constituit din melodii vechi ce provin din muzica tradiţională românească, care marchează cele mai importante evenimente din viaţa omului.

*

Grigore Leşe s-a născut pe 20 februarie 1954, la Stoiceni (Maramureş) şi este un renumit interpret de muzică populară românescă din zona Ţării Lăpuşului.

A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), astăzii fiind doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti.

A susținut numeroase concerte în țară și peste hotare, și a reprezentat România la importante Festivaluri de Muzică Tradițională.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook