Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 13 noiembrie a.c., la pomenirea Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastorală pe semestrul al doilea al anului 2014, închinat Tainelor Sf. Spovedanii si Sf. Împărtăşanii, precum şi comemorării jertfei Sf. Martiri Brâncoveni.

Întrunirea a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, acolo unde se păstrează un fragment din moaştele Sf. Ioan Gură de Aur şi a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de slujitori din administratia eparhială sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La sfârşitul slujbei a fost săvârşit parastasul pentru întemeietorii Eparhiei Dunării de Jos, care în data de 17 noiembrie va împlini 150 de ani de existenţă.

În acelaşi cadru eclesial s-au desfăşurat apoi lucrările propriu zise ale conferinţei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a arătat că în „Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi s-a săvârşit dumnezeiasca Liturghie cu participarea tuturor preoţilor din Eparhia Dunării de Jos, pe de o parte pentru a face concluzia Anului Omagial Euharistic şi a Anului închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în aşteptarea sfintelor lor moaşte în data de 26 noiembrie, pe de altă parte pentru a ne aminti că în 17 noiembrie se împlinesc 150 de ani de când, în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Române s-a reorganizat, la gurile Dunării, spaţiul misionar din fost Mitropolie a Proilaviei şi din alte jurisdicţii din alte Eparhii româneşti, în noua Episcopie a Dunării de Jos, cu sediul, mai întâi la Ismail, apoi, de la 1878, în municipiul Galaţi.

De asemenea, ne-am întrunit pentru a fi pildă pentru credincioşii noştri pe «calea sfinţilor», pelerini de Sf. Ap.Andrei, pentru a a cinsti pe slăvitul Mucenic Voievod Constantin Brâncoveanu la gurile Dunării“.

S-a pus accent pe teme teologice importante, cum ar fi: conştientizarea actului sacru al Spovedaniei pentru cuminecarea şi unirea cu Hristos, Care este Izvor al comuniunii dintre slujitori şi dintre preot şi credincioşi; martiriul, treapa duhovnicească a celor uniţi cu Hristos în mărturisirea jertfelnică a vieţii Veşnice, încă din lumea aceasta sau consolidarea familiei creştine pe temeiul educaţiei creştine şi al mărturisirii dreptei credinţe de către membrii familiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

De asemenea, s-au făcut cunoscute cele două mari evenimente (de anvergură istorică) care vor avea loc în cadrul Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei din acest an: aducerea la Galaţi, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a moaştelor Sf. Martir Constantin Brâncoveanu şi sfinţirea Capelei şi inaugurarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos în clădirea vechiului Palat Episcopal.

Tot astăzi, capela Centrului social-pastoral „Sf. Ioan Casian“ din incinta Centrului Eparhial Galaţi şi-a serbat hramul, pe Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook