Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit astăzi hramul. La evenimentul duhovnicesc, spiritual, filantropic de astăzi au participat împreună cu ierarhul Dunarii de Jos Înaltpreasfinţitul Casian şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul romanilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă, şi preoţii slujitori, reprezentanţi ai autorităţii locale, cadre medicale din Brăila şi impresionanta mulţime de credincioşi şi pelerini. Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ este şi un loc al alinării suferinţelor trupeşti şi de reculegere duhovnicească pentru monahii, dar şi  pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea bisericii se află, recent finalizat, noul corp de chilii, care are şi rolul de centru social şi filantropic.

Şi anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, mănăstirea s-a preocupat, în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind 1.000 de pachete cu hrană pentru fiecare dintre ei, iar după oficierea Sfintei Liturghii, prezidată de chiriarhul Dunării de Jos, s-a oficiat slujba de sfinţire a Aghesmei mici  şi Taina Sfântului Maslu, pentru bătrânii greu încercaţi de boli şi diferitele afecţiuni, veniţi la acest centru pentru tămăduire.

Istoric

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri.La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

Astfel, într-o localitate binecuvântată de Dumnezeu cu daruri natural vindecătoare, în vecinătatea centrului de tratament balneoclimateric, tămăduitor al suferinţelor trupeşti, se alătură centrul spiritual de vindecare a durerilor şi bolilor sufleteşti, Sfânta Mănăstire „Sf. Pantelimon“, ca astfel bolnavii să devină şi pelerini spre mângâierea lor duhovnicească, spre întărirea în credinţă si spre mai multă nădejde în mila şi ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, „Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“.

Eugenia Notarescu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook