Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Mănăstirea Lacu-Sărat de lângă Brăila îşi cinsteşte în mod deosebit ocrotitorul. Sfânta Liturghie în zi de hram a fost săvârşită ieri de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au participat, după datină, stareţele aşeză­min­telor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, reprezentanţi ai auto­rităţilor de stat şi locale, pelerini şi credincioşi din Brăila şi împrejurimi, cadre medicale, precum şi numeroşi pacienţi aflaţi la recuperare în staţiunea de tratament balnear Lacu Sărat.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun. De asemenea, la ectenia întreită pentru cei adormiţi au fost pomeniţi, alături de ctitorii aşezământului monahal, vrednicii de pomenire Patriarhi Iustin Moisescu († 31 iulie 1986) şi Teoctist Arăpaşu († 30 iulie 2007). Răspunsurile la strană au fost date de un grup psaltic, iar la chinonic, Corul mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu“ din Brăila a interpretat cântări calofonice bisericeşti.

Cuvântul de învăţătură din timpul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Visarion, care a arătat că Mănăstirea Lacu-Sărat este „un loc sfânt şi binecuvântat, adevărată Vitezda tămăduitoare de suflete şi de trupuri“. În continuare, Episcopul Tulcii a vorbit credincioşilor despre viaţa aleasă a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

După slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian le-a vorbit celor prezenţi despre frumoasa relaţie de vecinătate dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Episcopia Tulcii, unite de fluviul Dunărea: „La o sărbătoare ca aceasta unim rugăciunile de o parte şi de alta a Dunării, din Dobrogea de Nord şi Dunărea de Jos, aici, la Brăila, într-un loc ales parcă de Sfântul Pantelimon. Prin sfânta mănăstire şi programul de rugăciune dimpreună cu celălalt program, de sănătate trupească, faţă în faţă, aici, stau cele două clinici şi parcă între ele stă Hristos Domnul, având de-a dreapta pe Sfântul Pantelimon“.

La final, Arhiepiscopul Dunării de Jos a citit rugăciunea închinată Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon din încheierea acatistului închinat sfântului.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian ne-a declarat: „Ne-am bucurat astăzi de o zi frumoasă, cu mai puţină caniculă, datorită rugăciunilor şi datorită cadrului natural minunat al Mănăstirii «Sfântul Pantelimon» din staţiunea balneoclimaterică Lacu-Sărat de lângă Brăila. Cele două clinici - clinica pentru suflet - mănăstirea, şi clinica pentru sănătatea oamenilor - de lângă lacul tămăduitor au ca animator pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, de la care învăţăm unirea credinţei şi rugăciunii cu ajutorul acordat de medici pentru sănătatea sufletească şi trupească, înmulţind, în acelaşi timp, împreună cu slujitorii, cu cinul monahal şi cu educatorii, cu tinerii şi cu credincioşii, în primul rând, milostenia care întreţine relațiile de frăţietate şi de mai multă pace şi înţelegere între noi toţi, şi în acest colţişor de rai, şi în casele noastre, şi în satele şi oraşele noastre. Să înmulţim cu toţii rugăciunile ca Dumnezeu să ne dea ploaie pentru noi şi pentru pământul însetat!“, a încheiat Înaltpreasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Visarion ne-a amintit că „sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon aduce în fiecare an bucurie credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos. Iată, şi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, la invitaţia generoasă a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian, am participat, împreună cu un grup de credincioşi din Tulcea, la hramul Mănăstirii Sfântului Pantelimon de la Lacu-Sărat, Brăila. A fost cu adevărat o zi de aleasă bucurie, o zi de înălţare sufletească, o zi în care am simţit cu toţii binecuvântarea lui Dumnezeu Cel minunat întru sfinţii Săi. Am luat cu toţii tămăduire sufletească şi trupească prin rugăciunile acestui mare tămăduitor al Bisericii, Sfântul Pantelimon, care ne îndeamnă şi pe noi, cei de astăzi, la credinţă, la nădejde, la dragoste şi, în acelaşi timp, ne îndeamnă la iubirea sfintei noastre Biserici şi a valorilor spirituale ale neamului nostru românesc“, a arătat Episcopul Tulcii.

După slujba Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi au binecuvântat cu agheasmă camerele din noua casă de oaspeți ridicată în latura de vest a Mănăstirii Lacu-Sărat. „Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi Preasfinţitului Părinte Episcop Visarion şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea spor, sănătate și bucurie duhovnicească nouă, celor care astăzi participăm la hramul mănăstirii, cât şi celor care ne-au ajutat să înfăptuim aceste lucrări“, ne-a declarat monahia stavroforă Pantelimona Corjos, stareţa Mănăstirii „Sfântul Pantelimon“ de la Lacu-Sărat, judeţul Brăila.

Alexandru Briciu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook