Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ciclul conferinţelor pastoral-misionare rânduite pentru primul semestru al anului 2016 a continuat la Galaţi, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatele Galaţi, Tg Bujor şi Însurăţei.

Programul a debutat, firesc, cu participarea tuturor preoţilor din cele trei protopopiate la slujba Sfintei Liturghii, oficiate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

 La final, ierarhul a săvârşit o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra tinerilor şi preoţimii de la  Dunărea de Jos.

Lucrările propriu-zise, aşezate sub genericul „2016 - Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox“, au continuat în acelaşi spaţiu sacru, preoţilor alăturându-li-se tineri şi tinere din parohii, cu implicaţii majore în programele misionare, culturale şi social-filantropice ale parohiilor din care provin.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte generale privind: „programele eparhiale pentru tineri: evaluare şi perspective“, „formarea spirituală a tinerilor“, „forme de orientare, educaţie şi integrare a tinerilor în viaţa Bisericii“, dar şi probleme punctuale din viaţa Bisericii în anumite comunităţi parohiale, precum: „pe urmele lui Hristos Domnul în Bărăgan“, „parohii înfrăţite - activităţi cu tinerii din Insula Mare a Brăilei“ sau „activitatea catehetică şi culturală cu tinerii la Viziru de Jos“.

Tinerii au fost invitaţi la cuvânt, prilej cu care aceştia şi-au mărturisit experienţele acumulate în cadrul activităţilor desfăşurate la parohiile din care provin, formulând totodată o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre tineri, familie, Şcoală şi Biserică.  

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a apreciat că „luările de cuvânt şi dezbaterile din cadrul conferinţei de la Galaţi au însemnat o sinteză extraordinară a roadelor bogate adunate aici, în mărturisirea credinţei de către preoţi, de către tineri şi de către familiile acestora. Asemenea spicelor din lanul bogat şi greu de roadă au fost toate mărturiile acestea care, la rândul lor, se constituie între-o pregătire foarte importată pentru Congresul Internaţional Panortodox al tinerilor, care va avea loc în luna septembrie, la Bucureşti“.

O temă importantă aflată pe ordinea de zi a conferinţei a constituit-o prezentarea de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a unor aspecte din cadrul şedinţelor Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox, în special pe temele care privesc educaţia, familia şi slujirea preoţească.

La final, a fost vernisată o microexpoziţie cu fotografii, picturi şi  lucrări artistice ale copiilor din parohiile celor trei protopopiate, după care tinerii au primit ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, precum şi alte cărţi apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook