Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminca Sfinţilor Români, la parohia Iveşti II din Protoieria Tecuci, judeţul Galaţi s-a desfăşurat o impresionantă activitate misionară în rândul credincioşilor rromi care vieţuiesc în această localitate.

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială după care, în jurul orei 1130 preoţii din cadrul cercului misionar din zonă, în frunte cu pc protoiereu Gheorghe Joghiu au săvârşit slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu.

La finalul slujirii liturgice din biserică a fost organizată o procesiune cu prapori şi icoana Sfântului Arhidiacon Ştefan, ocrotitorul spiritual al parohiei, iar copiii rromi şi români, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ au purtat pe braţe icoane şi flori. În cadrul acestei procesiuni, slujitorii îmbrăcaţi în veşminte de culoare deschisă au intrat în casele credincioşilor rromi şi români stropindu-le cu apă sfinţită şi rostind asupra celor prezenţi rugăciunile speciale pentru perioada postului, precum şi pentru cei aflaţi în boală şi suferinţă.

În întâmpinarea pelerinilor, credincioşii de etnie rromă au spălat asfaltul cu apă şi au presărat flori într-un emoţionant sentiment de solidaritate cu preoţii şi biserica lor. Pe întreaga durată a procesiunii, credincioşi din Asociaţia „Oastea Domnului“ împreună cu cântăreţii bisericeşti şi întreaga suflare au intonat cântări ortodoxe, specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Procesiunea s-a desfăşurat pe o distanţă de 1,5 km, de la biserică, pe direcţia Iveşti – Călmăţui, până la ultima casă din sat unde, la fântâna de la ieşirea din localitate preoţii, în prezenţa credincioşilor au săvârşit slujba de binecuvântare a pământului cu ploi aducătoare de roadă.

Fiecare credincios a primit câte un exemplar din periodicul eparhial „Călăuză Ortodoxă“, broşura „Taina Sfântului Maslu“, cărţi de rugăciuni pentru tineri şi bolnavi şi iconiţe, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Procesiunea din localitatea Iveşti, cu enoriaşi în majoritate de etnie rromă, face parte din calendarul misionar eparhial pentru anul 2012 proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An Omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook