Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în preziua cinstirii Eroilor neamului românesc, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost organizată expoziţia itinerantă intitulată „Trench Art - Arta din tranşee“.

În cadrul acesteia au fost expuse peste 200 de obiecte de artă – sfeşnice, vaze pentru flori, măsuţe, clopoţei, râşniţe, veioze şi alte diverse obiecte metalice – confecţionate din tuburi de proiectil (obuze) de către soldaţi, prizonieri de război sau civili în timpul Primului Război Mondial. Ornamentele gravate pe aceste obiecte (motive florale şi/sau zoomorfe, imagini de pe câmpul de luptă sau imagini care reprezintă tancuri, aeroplane si piese de artilerie, inscripţii ale unităţilor militare etc.), variază de la cele lucrate mai primitiv până la cele mai rafinate.

Evenimentul a debutat în grădina Palatului Episcopal cu intonarea Imnului de Stat al României şi al Imnului Eroilor, de către Fanfara „Valurile Dunării“ a Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi

Deschiderea oficială a manifestării şi vernisajul expoziţiei au avut loc în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, la care au luat parte oficialităţi locale şi judeţene, militari ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Ap. Andrei“, reprezentanţi ai Jandarmeriei Galaţi, veterani de război, directori ai unor instituţii muzeale din municipiu, iubitori de  istorie şi artă, precum şi elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“ şi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi.

În scopul cinstirii memoriei înaintaşilor noştri, „Arta din tranşee“ sau „Fenomenul Trench Art“ este prima expoziţie din România realizată în jurul acestui concept, în contextul prezenţei impresionantei colecţii private cu specific a dlui ing. Cristian Dumitru, în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad.

„Fenomenul Trench Art“ continuă şi în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urma lor suveniruri din resturi militare.

Expoziţia „Trench Art - Arta din tranşee“ va fi deschisă publicului în perioada iunie-august 2016.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook