Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 22 iunie a.c., în cadrul unui program pastoral-misionar, derulat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2017, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, protoierei şi preoţii din cadrul Protoieriei Însurăţei, oameni de cultură şi profesori s-au aflat în câteva localităţi situate în Insula Mare a Brăilei, pentru comemorarea celor ce au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în lagărul (colonia de muncă) „Salcia“ din Insula Mare a Brăilei.

Astfel, în dimineața zilei de 22 iunie a.c., convoiul format pentru această deplasare a trecut Dunărea și s-a îndreptat către localitatea Titcov, din Insula Mare a Brăilei.

La biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din această localitate, după săvârşirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a împărtășit pe toţi membrii delegaţiei eparhiale, preoţii Protoieriei Însurăţei, numeroşi copii şi credincioşi, a avut loc slujba de sfințire a catapetesmei şi a icoanelor din biserică, precum şi o slujbă de pomenire a celor ce au trecut la cele veşnice în condiţii vitrege în aceste.

Cu acest prilej, toţi credincioşii prezenţi s-au putut închina la icoana Maicii Domnului – Prodromiţa, adusă cu binecuvântarea Ierarhului din patrimoniul Protoieriei Covurlui, pentru a mângâia şi bucura sufletele celor ce locuiesc pe insulă.

În cuvântul său, la această biserică, Ierarhul Dunării de Jos a arătat că „aceşti semeni de-ai noştri care se află în aceste localităţi mai izolate şi cu posibilităţi materiale  reduse nu sunt mai prejos faţă de ceilalţi oameni, întrucât ei trăiesc frumos, iar credinţa şi dragostea faţă de biserică le oferă speranţă şi bucurii în momentele importante din viaţa lor“.

La plecarea din această localitate, Chiriarhul Dunării de Jos a împărţit iconiţe şi daruri celor prezenţi.

În continuare a avut loc deplasarea către localitatea Piatra Frecăţei, unde delegaţia a fost întâmpinată de un impresionant număr de copii şi credincioşi, tineri şi bătrâni din parohie şi nu numai, o parte dintre ei îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, la biserica „Sf. Nicolae“ a acestei comunităţi.

Aici, Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop a săvârşit slujba de sfinţire a catapetesmei şi a icoanelor din biserică şi a binecuvântat clopotniţa şi centrul social-educaţional al acestei parohii.

În cadrul centrului-educaţional a fost vernisată o expoziţie de icoane vechi din patrimoniul parohiilor din Protoieria Însurăţei.

După cum se ştie, în apropiere de localitatea Piatra Frecăţei se află groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit calvarul regimului inuman de la Salcia.

De la biserica parohiei Piatra Frecăţei s-a mers în procesiune către groapa comună, aflată pe malul fluviului Dunărea, cu rugăciuni şi cântări pentru cei adormiţi.

La Crucea – memorial de la groapa comună din apropierea localităţii Piatra Frecăţei, ridicată la iniţiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop de către Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost săvârșită slujba de sfinţire a troiţei şi slujba de pomenire (parastas) pentru victimele închisorii Salcia, unde au fost pomeniţi nominal toţi cei ce au pătimit aici.

În continuare, a urmat un moment evocator în cadrul căruia oameni de cultură, precum dl Octav Bjoza, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi dl Grigore Ciobică, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Brăila şi alţi credincioşi care au prins acele vremuri grele, au evidenţiat momentele grele prin care au trecut ei şi fraţii noştri în aceste locuri, în timpul regimului comunist.

La final, prin grija Centrului Eparhial a fost oferită o agapă în memoria şi spre pomenirea celor ce au suferit în aceste locuri şi au trecut la Domnul.

Evenimentele de astăzi s-au constituit şi ca o prelungire a Duminicii a II-a după Rusalii, dedicată Sfinților Români, din toate timpurile și din toate locurile.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook