Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos
×

Eroare

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galerie/anul_2010/mai02.05.2010 atanasie-patelarie is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, adormit în Domnul la 1654, în Ucraina,  ale cărui sfinte moaşte se păstrează întregi, aşezate pe un tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În conformitate cu hotărârea nr. 1968/2008 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul trecut, în zilele de 2-3 mai, au avut loc la Galaţi, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi amembrilor Sfântului Sinod, manifestările liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Programul manifestărilor a debutat încă din seara zilei de 1 mai, prin slujba de priveghere săvârşită la Catedrala arhiepiscopală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi oaspetele său, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul românilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă. Credincioşii prezenţi au putut să se închine la icoana Sfântului Atanasie şi la fragmentul din sfintele sale moaşte păstrate în Catedrala din Galaţi.

În data de 2 mai, la ziua de prăznuire a sfântului, la Catedrala Dunării de jos, într-o atmosferă de înălţătoare bucurie sufletească, Sfânta Liturghie a fost prezidată de chiriarhul locului, înconjurat de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială, în prezenţa a câteva mii de credincioşi sosiţi la Galaţi, împreună cu păstorii lor, din cele opt protopopiate ale eparhiei pentru a se închina la racla cu moaşte ale Sfântului Atanasie, aşezată pe esplanada Catedralei.

În aceeaşi zi, biserica din municipiul Galaţi care are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Atanasie, şi-a serbat hramul. Preoţii şi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie săvârşită în acestă biserică au avut bucuria de a fi binecuvântaţi şi de a primi cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Mihail, ierarhul Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeelandă.

Ce-l de-al doilea sfânt lăcaş din Galaţi aflat sub ocrotirea Sf. Atanasie este biserica situată pe locul fostei mănăstiri gălăţene “Sfântul Nicolae”, acolo unde Sfântul  Atanasie a fost găzduit, prin generozitatea domnitorului Vasile Lupu şi bunăvoinţa Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei, între anii 1642-1653.

Pe parcursul întregii zile a continuat pelerinajul credincioşilor la racla cu părticele din moaştele Sfântului Atanasie de la Catedrala din Galaţi.

{gallery}galerie/anul_2010/mai02.05.2010 atanasie-patelarie{/gallery}

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook