Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În a treia duminică după Sfintele Paşti, a Sfintelor Femei Mironosiţe, Parohia „Sfântul Mucenic Antim” din municipiul Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram. La această sărbătoare a participat şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de mulţimea de credincioşi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat şi slujba de sfinţire a picturii bisericii, precum şi binecuvântarea lucrărilor executate la exterior

Au fost prezenţi credincioşi de la Parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită de aproape 4 ani. Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic. La începutul Anului bisericesc, în data de 3 septembrie, biserica îşi serbează primul ei hram.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În urma primirii terenului destinat construcţiei noului lăcaş, în data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi. Deşi sfintele slujbe au început a fi săvârşite încă din 6 ianuarie 1993, pe data de 25 aprilie 1999 a fost sfinţit sfântul altar şi catapeteasma bisericii de către actualul chiriarh al Dunării de Jos.

Lucrările la fundaţia bisericii au fost realizate de o firmă specializată, iar construcţia sfântului lăcaş de la acest punct înainte, de la zidit, tencuit şi până la acoperiş, fiind întreprinse de muncitori care fac parte din parohie. Parohia însăşi, atât la propriu, cât şi la figurat, este cea care a zidit acest sfânt lăcaş. Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti. Anul acesta, cu prilejul sărbătorii celui de-al doilea hram al bisericii, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii li sfinţită în plinătatea bucuriei post-pascale.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al Sfintelor Femei Mironosiţe.

Părintele paroh Voicu Niţu a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezenţa la praznic, dar şi tuturor credincioşilor care au contribuit prin gând şi faptă la sărbătoarea de hram.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de aceleaşi harnice femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook