Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Samarinencei, credincioşii parohiei Filipeşti, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat la resfinţirea bisericii parohiale din localitate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos.

Cu ocazia acestui eveniment, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost așezată şi sub ocrotirea Sfinţilor români pe care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește în fiecare an în a doua Duminică după Rusalii.

Construcția istoricei biserici a parohiei Filipeşti a  început în anul 1848, pe proprietatea şi cu fondurile donate de boierul Costache Filipescu, descedent al familiei boierești a filipeștilor.

În timpul primului război mondial, locaşul de cult a fost folosit şi ca punct de observaţie de către trupele române, fapt ce a atras după sine bombardarea şi distrugerea ei. Între anii 1922-1925, credincioşii din acea vreme, ataşaţi bisericii lor, au hotărât ca din ruinele vechii biserici să reconstruiască locaşul de cult de odinioară.

Cu trecerea timpului şi în urma deteriorărilor, au fost necesare intervenţii, reparaţii şi ample lucrări de consolidare a temeliei cu grinzi de beton, a fost refăcută şarpanta, iar turla principală a fost redusă ca dimensiune pentru a se înscrie în linia arhitecturală a întregii construcţii. De asemenea, pardoseala a fost înlocuită, pereţii retencuiţi iar catapeteasma şi mobilierul bisericesc au fost înlocuite cu piese noi, sculptate din lemn de stejar.

Pentru prima dată locaşul de închinare a fost pictat la interior în tehnica „fresco“ sub conducerea pictorului bisericesc Gheorghe Durău.

Astfel pregătită, restaurată şi readusă la frumuseţea cea dintâi, biserica a fost resfinţită astăzi de către Chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat distinctia bisericească de sachelar pr.paroh Petcu Georgică, precum şi o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult.

Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie au primit pachete cu fructe şi dulciuri dar şi daruri de suflet – cărţi de rugăciuni și iconiţe, iar credincioșii participanţi au fost aşteptaţi şi la tradiţionala agapă creştinească pregătită de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook