În cea de a doua zi a slăvitului praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, parohia „Sf. Atanasie al III-lea al Constantinopolului“ a îmbrăcat haine de sărbătoare. Întrucât cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Consatantinopolului la patru ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române săvârşită la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în data de 3 mai 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a căzut anul acesta în Joia cea Mare, conform rânduielii bisericeşti, acesta a fost sărbătorit Luni, în Săptămâna Luminată.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la altarul de vară al bisericii închinată Sfântului Atanasie, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a câteva sute de credincioşi din municipiu.

La momentul liturgic cuvenit, o parte din credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos.

Între credincioșii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au numărat şi cei 24 de copii concurenţi la etapa eparhială a spectacolului-concurs „Bucuria de a fi creştin“, însoţiţi de preoţii, îndrumătorii şi părinţii lor. Tuturor, Înaltpreasfinţia Sa le-a oferit Diploma eparhială „Tinereţe şi credinţă“.

După Sfinta Liturghie toţi cei prezenţi, au fost invitați la tradiționala agapă creștină

Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, Aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

 

Proiect

Omagiu

Emisiunea "În căutarea lui Hristos"

Galerie video