Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Samarinencei, credincioşii parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Brăila, au participat la resfinţirea bisericii parohiale de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Biserica a fost construită la dorinţa poporului dreptcredincios între anii 1852 - 1857, în timpul păstoririi episcopului Filotei al Buzăului.

Este primul locaş de cult ridicat după eliberarea oraşului de sub stăpânire turcească (1828), un rol imporant în ridicarea acestuia avându-l arhimandritul Hrisantie Penetis, stareţul Mănăstirii Horezu - Vâlcea, filantrop de neam grec, cu strânse legături în oraşul Brăila.

Biserica este şi ctitorie voievodală, domnitorul Țării Româneşti - Barbu Dimitrie Știrbei contribuind substanţial la ridicarea locaşului de cult alături de alţi donatori importanţi.

Piatra de temelie a fost pusă la 6 august 1852. După finalizarea lucrărilor de zidire, biserica a fost sfinţită de Episcopul Filotei al Buzăului la data de 23 aprilie 1857 şi aşezată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Pictura bisericii a fost realizată între anii 1894 - 1895 de către pictorul Dimitrie Teodorescu din Buzău, în timpul slujirii preotului Radu Mihăilescu.

Episcopul Partenie al Dunării de Jos a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii, la data de 4 iulie 1895.

Actuala catapeteasmă din lemn de tei sculptat datează din anul 1912, fiind construită prin strădania preotului Titu Ciocârlan şi înfrumuseţată cu icoane pictate de Dimitrie C. Goleanu din Buzău.

Pictura a trecut prin mai multe stadii de restaurare în anii 1910, 1946 şi 1974, iar după ultima intervenţie a fost resfinţită de către Episcopul Antim Angelescu al Buzăului, în timpul slujirii preotului Gogu Sârbu.

Începând cu anul 2001, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, locaşul de cult, afectat de  cutremurele din anii 1977 şi 1986, a intrat într-un amplu proces de consolidare şi restaurare.

Totodată, pictura veche a fost restaurată de către pictorul - restaurator Petru Tulei din Tecuci.

Lucrările au fost permanent îndrumate de pc. pr. paroh Dimitrie Damian şi ppcc pr. slujitori Ilie Vlad şi Narcis Gabriel Boabeş, şi realizate cu ajutorul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, prin contribuţia substanţială a jertfelnicilor credincioşi şi cu sprijinul autorităţilor locale,  pentru ca, în data de 10 mai 2015, lăcaşul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

În contextul Anului omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete, Chiriarhul Dunării de Jos a rânduit şi cel de-al doilea hram al bisericii - Sfântul Ioan Gură de Aur, prăznuit în fiecare an la data de 13 noiembrie.

După slujba de resfinţire a bisericii, credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar, de a se închina şi săruta Sfânta Masă, primind totodată şi binecuvântare arhierească.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi din municipiile Brăila şi Galaţi.

De asemenea, copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi o parte dintre elevii Liceului Tehnologic „Anghel Saligny“ au oferit răspunsurile liturgice, alături de membrii Corului Trison şi de credincioşii prezenţi, într-o frumoasă cântare omofonă.

Urmare strădaniei şi lucrării jertfelnice din ultimii ani, preotul paroh Damian Dimitrie şi pc pr. Vlad Ilie au fost ridicaţi la rangul de iconom stavrofor, iar pc pr. slujitor Boabeş Narcis Gabriel, transferat la această parohie în urmă cu un an, a primit rangul de iconom.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor prezenţi la Sfânta Liturghie mici daruri şi arhiereşti binecuvântări.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pachete cu alimente pentru credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook