Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 2 mai a.c., la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc un moment de evocare a prof. univ. dr. Alexandru Mironescu, savant, scriitor şi gânditor creştin de mare anvergură, membru al mişcării „Rugul aprins“, din care au făcut parte cei mai de seamă intelectuali şi români, până spre anii 1958.

La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, profesori de chimie, de fizică şi de limba şi literatura română, precum şi numeroşi elevi de la Colegiile Naţionale şi liceele din municipiul Galaţi.

În debutul întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a creionat aspecte din  viaţa şi activitatea marelui savant, după care prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş a continuat cu prezentarea generală a operei literare a savantului.

Cu acest prilej, la Capela „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, din cadrul Muzeului Eparhial, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru Alexandru Mironescu.

După acest moment de rugăciune, a urmat ceremonia de aşezare, în vitrinele Muzeului Eparhial, a plachetei de „Cetăţean de onoare“ – titlu oferit savantului, post-mortem, de Primăria Tecuci, cu puţin timp în urmă.

La final, toţi cei prezenţi au aut ocazia de a vizita Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, un important obiectiv cultural al zonei de la Dunărea de Jos, şi nu numai, în care şi mare savant evocat astăzi, îşi are locul său.

Evenimentul cultural de astăzi, a constituit un prilej de redescoperire a personalităţii profesorului savant Alexandru Mironescu, a operei sale normative în domeniul ştiinţei (Chimie), dar mai ales a mesajului de adâncă trăire creştină şi românească, aşa cum transpare din  multele şi foarte valoroasele sale lucrări.

***

Lunar, se vor organiza în cadrul Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos întâlniri cu oameni de cultură, artişti şi intelectuali de seamă.  

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook