Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Miercuri, 30 mai 2018, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale pentru perioada 2018 – 2022.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către soborul membrilor clerici ai Adunării eparhiale, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a membrilor aleşi ai Adunării Eparhiale şi a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În deschiderea şedinţei, în incinta Administraţiei eparhial, Părintele Arhiepiscop a făcut o scurtă prezentare a principalelor etape de restaurare, reabilitare şi sistematizare a imobilelor şi spaţiilor de la Centrul Eparhial, lucrări realizate în ultimii ani cu multă atenţie şi profesionalism.

Şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a avut loc în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ din incinta Centrului eparhial, sub preşedinţia Chiriarhului Dunării de Jos.

După împărţirea membrilor Adunării Eparhiale pe două Secţiuni, în vederea examinării dosarelor alegerilor eparhiale, a urmat validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi şi s-a stabilit componenţa celor cinci Comisii de lucru: Comisia bisericească; Comisia culturală şi educaţională; Comisia economică, bugetară şi patrimonială; Comisia social-filantropică; Comisia organizatorică, juridică şi de validare.

În continuare, au fost aleşi, prin vot nominal, trei reprezentanţi (un cleric şi doi mireni) în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, nouă membri (trei clerici şi şase mireni) pentru Consiliului eparhial, trei membri şi doi supleanţi pentru Consistoriului eparhial şi monahal, precum şi doi reprezentanţi în Consistoriul Mitropolitan.

După rugăciunea de la finalul lucrărilor, Părintele Arhiepiscop a mulţumit membrilor Adunării eparhiale pentru disponibilitatea şi dorinţa de implicare activă în activitatea şi lucrarea bisericii.

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Membrii Adunării eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de patru ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate. Numărul membrilor aleşi în Adunarea eparhială este de 30, dintre care 10 membri clerici şi 20 mireni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook