Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a II-a din Postul Mare, numită și a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați.

Din soborul slujitor au făcut parte preoții și diaconii Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii și credincioși prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, în care se relatează despre vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui slăbănog.

Vorbind despre importanța postului, a credinței și a pocăinței în viața creștinului, Chiriarhul Dunării de Jos a precizat că „subțirimea duhovnicească se obține în post doar atunci când ne curățim gândirea și mintea noastră de imaginațiile negative, de gândurile și intențiile rele.

Postul ne poate ajuta să facem un pas înspre noi înșine pentru a ne cunoaște mai bine și a ne îndrepta către eliberarea de păcate și de greutățile pământești ce ne apasă și ne îndepărtează de mântuirea sufletelor noastre, căci păcatul este cauza îmbolnăvirii sufletului. Când sufletul este sănătos, șansele trupului spre sănătate sunt mult mai mari, iar din Evanghelia Duminicii omului slăbănog sau fără de nume am putut observa că boala provenită din starea de păcat în care ne aflăm poate duce trupul până la o neputință și slăbire totală. Semnul prăbușirii noastre spirituale este atunci când facem din inimă, care este centrul și sediul iubirii, locul urii împotriva lui Dumnezeu și împotriva aproapelui. Așadar, această minunată și sfântă Duminică ne prezintă vindecarea sufletească și trupească prin credință, prin iertare și fapte bune a unui slăbănog anonim ce devine un fiu iubit al Mântuitorului“.

Îndemnul de astăzi al Înaltpreasfințitului Părinte Casian, a fost „să unim în această perioadă a postului rugăciunea deasă și luminarea sufletească cu chemarea ajutorului Sfintei Treimi, iar sănătatea sufletească să ne fie mereu temei pentru cea trupească pentru a putea să devenim sprijin și lumină semenilor noștri“.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos l-a hirotesit întru duhovnic pe pr. George Daniel Petrea, de la parohia Adam, Protopopiatul Târgu Bujor, arătând totodată că misiunea la care sunt chemaţi preoţii duhovnici este o chemare sfântă şi înălţătoare.

Sărbătoarea de astăzi a fost încheiată de Arhiepiscopului Dunării de Jos cu binecuvântarea și oferirea de iconițe tuturor celor prezenți.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook