Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 9 martie, declarată „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate multiple manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale.

Biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit astăzi cel de-al treilea hram.

Ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist, edificiul bisericesc a fost construit în stil maramureşean între anii 2008-2011.

Slujba de sfinţire a bisericii memorial a fost săvârşită în anul 2017 de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Manifestările pastoral-misionare din anul acesta au debutat încă din ajun cu oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia de un sobor de preoţi din municipiu.

Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

”În această capelă memorial unim demnitatea, curajul şi forţa duhovnicească a Sfinţilor Mucenici din Sevastia Armeniei cu tot ce a urmat de-a lungul secolelor în creştinătate, dar mai ales în ultimul secol pe meleagurile ţării noastre, când făuritorii de credinţă şi de neam s-au jertfit pentru a lăsa urmaşilor lor o ţară măreaţă şi un popor binecredincios“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la Domnul.

În curtea bisericii gălăţene a urmat slujba de sfinţire a troiţei ridicată în acest an cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi.

Recitare unor poezii specifice momentului, precum şi ceremonialul militar al garzii de onoare a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi a încheiat manifestările organizate la această parohie.

Pentru a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit peste 100 de pachete cu produse de igienă personală asistaţilor de la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi, precum şi 150 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la biserică.

La final, cei toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe şi alte daruri.

Ziua de 9 martie este prilej de sărbătoare şi pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila, deoarece bisericuţa  în care aceştia se roagă, amplasată în imediata apropiere a Catedralei „Naşterea Domnului“,  îşi serbează ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii 40 de Mucenici.

Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au început anul acesta cu o săptămână  înainte, prin vizite pastorale la toate centrele şi fundaţiile înfiinţate pentru persoanele cu dizabilităţi şi prin spovedirea tuturor acestor persoane. De asemenea s-au împărţit 20 de pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copiii asistaţilor.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa persoanelor cu dizabilităţi şi a unui număr important de credincioşi din municipiu.

După slujbă, cu sprijinul bisericii „Naşterea Domnului“ din Brăila, au fost pregătite şi oferite persoanelor participante la hram peste 150 de pachete cu alimente, iar pentru cele 175 de persoane cu dizabilităţi, aflate în îngrijirea centrelor de asistenţă socială din municipiu, li s-au oferit o masă caldă.

Persoanele asistate în cadrul acestui sfânt locaş, prin preotul Adrian Vanghele, provin din comunităţile de surdo-muţi şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Brăila.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook