Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a patra din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei din municipiul Galați, împreună cu un sobor slujitor format din membrii Permanenţei Consiliului eparhial, protoierei, precum și preoții și diaconii Catedralei Arhiepiscopale, în prezența a numeroși credincioşi din eparhie și a reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Catedralei Arhiepiscopale.

În timpul slujbei, tânărul teolog Cristian Lascu a fost hirotonit întru diacon, iar cucernicul diacon Petru Herescu a primit darul preoției pe seama parohiei Berești Târg, protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați.

Întrucât Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împlineşte astăzi 63 de ani, în cadrul slujbei s-au rostit rugăciuni de mulţumire pentru darul vieţii şi roadele slujirii Înaltpreasfinţiei Sale la Dunărea de Jos.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii și credincioși prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a arătat că „astăzi, Mântuitorul ne amintește că este solidar cu noi până în cele mai mici amănunte ale noastre, că nu este doar între noi, ci este în noi. Hristos este Cel care ne arată compasiunea Sa în diferitele situații grele, pe care nu le putem rezolva de unii singuri. El ne știe și ne poate vedea în interior și este singurul care ne poate curăți de mizeriile noastre nevăzute, dar simțite, complicate și dureroase“.

„Finalitatea postului nu este doar o reușită a înfrânării de la niște bucate, ci este curățirea, luminarea și însănătoșirea noastră“, a mai spus ierarhul.

„Păcatul este accidentul care ne rupe din legătura cu Dumnezeu și cu aproapele nostru, este căderea din iubire și comuniune, este căderea în egoismul atroce și feroce, iar Evanghelia de astăzi ne invită spre a înțelege mai bine sensul profund al viețuirii sănătoase în planul spiritual al existenței noastre“, a subliniat Părintele Arhiepiscop.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, pc. vicar administrativ, pr. Lucian Petroaia a rostit un cuvânt prin care a subliniat înalta responsabilitate faţă de Dumnezeu şi de Biserică, precum şi lucrarea plină de jertfelnicie a ierarhului, transmiţând ÎPS Sale, în numele slujitorilor şi credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila, doriri de ajutor de la Dumnezeu pentru aceeaşi slujire, cu vrednicie şi bogate roade spirituale, a poporului de la Dunărea de Jos.

„Fiecare zi a vieții noastre, dar mai cu seamă ziua de astăzi, este o invitație a Domnului spre urcuș, o chemare spre înalt. Cu atât mai mult simțim aceasta în Duminica Sfântului Ioan Scărarul și când o astfel de sărbătoare se împletește providențial cu un moment frumos din viața noastră, pentru care astăzi cu toții împreună prăznuim ziua aniversară a nașterii Înaltpreasfinției Voastre“, a spus părintele vicar.

La final, ierarhul a  adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor prezenţi, i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook