Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După tradiţie, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se  derulează ample acţiuni filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai. 

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, în care Sfântul Apostol și Evanghelist Matei relatează momentul Parusiei şi al Înfricoşătoarei Judecăți și i-a îndemnat pe credincioși să împlinească cuvintele scripturii ajutându-i pe semenii lor aflați în diferite nevoi.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a oferit iconițe.

 

În aceeaşi zi, la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi, programul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela „Sf. Ap. Petru şi Pavel“, la care au participat o parte dintre persoanele private de libertate.

La finalul acesteia, preotul capelan împreună cu preoţii din parohiile „Sf. Ioan Botezătorul“, „Sf. Ecaterina“ şi „Pogorârea Sfântului Duh” din Galați au săvârșit o slujbă de mulțumire și au rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în temniţe, iar la final le-au oferit deţinuţilor pachete cu alimente neperisabile, obiecte igienico-sanitare, fructe, dulciuri, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

În celelalte biserici din eparhie, la slujba Sfintei Liturghii, au fost rostite cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în nevoi prin gândul bun şi luminos, dar şi prin fapta de omenie.

Astfel, preoții și membrii Consiliului parohial de la biserica „Sf. Proroc Ilie“ din Galați, după ce au participat la Sfânta Liturghie, au organizat o activitate filantropică îndreptată către bătrânii aflaţi în grija „Fundaţiei de sprijin a vârstnicilor” din municipul de la Dunăre.

În cadrul aceste Fundaţii, bătrânii beneficiază de cazare, masă, consiliere psihologică şi servicii medicale.

Aici a fost săvârşită o slujbă de mulțumire, parastasul pentru cei adormiţi, după care  persoanele asistate au luat prânzul oferit cu generozitate de parohia „Sf. Proroc Ilie“.

De asemenea, bătrânii au fost vizitaţi de preoţi în camerele lor şi au primit iconițe şi cărţi de rugăciuni.

Activităţi liturgice şi catehetice şi oferire de daruri odată cu binecuvantarea prin stropirea cu apă sfinţită la Centrul de detenţie minori şi tineri Tichileşti – Brăila.

Daruri în  valoare de 41.120 lei pentru 3.320 de semeni

Şi în acest an, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, prima duminică din Postul Mare, în Eparhia Dunării de Jos solidaritatea creştină şi‑a făcut din plin simţită prezenţa, în special, în aşezămintele filantropice pentru copii şi vârstnici, la căpătâiul bolnavului de pe patul spitalului, în penitenciare, în casele cu mulţi copii şi multe nevoi. Rugăciunea pentru semeni s‑a auzit la fiecare Sfânt Altar al lui Hristos, inclusiv la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a îndemnat credincioşii „să împlinească cuvintele Sfintei Scripturi, prin fapte concrete“.

Pornind de la acest deziderat, la amintita sărbătoare, solidaritatea dăruitorilor din Eparhia noastră a susţinut 3.320 de semeni din judeţele Galaţi şi Brăila, pentru care s‑au donat ajutoare  în valoare de 41.120 lei.

Astfel, în Protopopiatul Galaţi s‑au bucurat de milostenia creştină, 1.403 de semeni, care au primit daruri în valoare totală de 11.318 lei, iar în Protopopiatul Brăila – 1.239 de semeni, ajutoarele fiind în sumă de 9.570 lei. În Protopopiatul Tecuci – 244, valorând 9.148 lei, în Protopopiatul Făurei – 41, cuantumul darurilor fiind 1.300 lei, în Protopopiatul Tg. Bujor – 140, valorând 4.725 lei, în Protopopiatul Însurăţei – 105, valorând 175 lei şi în Protopopiatul Nicoreşti – 68, valorând 3.384 lei.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook