Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În toată perioada Postului Sfintelor Paşti, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Eparhia Dunării de Jos se desfăşoară ample activităţi misionare, medicale şi social-filantropice cu precădere în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse.

Activităţile sunt organizate în contextul anului 2019, declarat ca „An omagial al satului românesc“ şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate“, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Un astfel de program a avut loc astăzi, 21 martie, în localitatea Nămoloasa Sat, din judeţul Galaţi, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos însoţit de slujitori din administraţia eparhială, preoţi şi monahii care exercită şi profesia de medic, profesori din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi voluntari de la Centrul Medical „Irina“ din Galaţi.

În deschiderea evenimentului, ierarhul Dunării de Jos a făcut o vizită elevilor de la clasele primare şi gimnaziale din cadrul Şcolii din localitate, situată în imediata apropiere a bisericii, binecuvântându-i pe toţi şi oferindu-le cărţi de rugăciune şi iconiţe.

În biserica parohială, programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al acestei zone şi a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa multor elevi, a cadrelor didactice, a primarului acestei localităţi şi a numeroşi credincioşi.

După Taina Sfântului Maslu, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa satului românesc în viaţa noastră, un loc binecuvântat de Dumnezeu, în care credinţa, rugăciunea şi bunătatea sunt mult mai prezente şi locul unde tinerii de astăzi pot învăţa multe lucruri folositoare.

Cu acest prilej, arhipăstorul a săvârșit o slujba de pomenire pentru preoții, învățătorii și primarii acestei comunități trecuți la cele veșnice.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic şi a bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi, medicamente gratuite în valoare de 4.500 lei.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea Consiliului şi Comitetului parohial prin mâinile preoţilor daruri de alimente și obiecte de uz casnic.

La final, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita o expoziţie tematică organizată în acest an de parohie cu sprijinul Consiliului local, în care sunt prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Expoziţia aduce în atenţia tinerilor din localitate, dar şi a celor care vizitează această comunitate situată în Câmpia Siretului Inferior, tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării şi cu diverse alte ocazii.

Activitățile de astăzi se înscriu în calendarul pastoral-misionar eparhial prevăzut pentru această perioadă de pregătire, atât sufletească, cât şi trupească, conform căruia în parohiile sărace din eparhie se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.

Activităţi pastoral-misionare, medicale şi social-filantropice în parohia Cotoroaia, Protoieria Tecuci

Activităţi pastoral-misionare, medicale şi social-filantropice în parohiile Ghidigeni şi Gârbovăţ, Protoieria Nicoreşti

Activităţi pastoral-misionare, medicale şi social-filantropice în parohia Tecucel, Protoieria Nicoreşti

Activităţi pastoral-misionare, medicale şi social-filantropice în parohia Caldărușa, Protoieria Brăila

Activităţi pastoral-misionare, medicale şi social-filantropice în parohia Florica, Protoieria Însurăţei

 

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook