Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

„Şezătoare în satul meu“ s-a intitulat manifestarea cultural-artistică şi educativă desfăşurată vineri, 24 martie, în localitatea Ianca din judeţul Brăila.

Evenimentul, binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost organizat de parohia Ianca 1, în colaborare cu Liceul Teoretic „Constantin Angelescu“ şi Asociaţia „Muzeul“ din Ianca, în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Şezătoarea a avut loc în Sala de festivităţi a Liceului din Ianca şi a reunit şapte grupuri de tineri, din Ianca şi din localitatea Movila Miresii.

Programul întâlnirii a cuprins interpretarea de cântece tradiţionale româneşti, poezii şi scenete tematice specifice satului românesc, precum şi mai multe ateliere de lucru: ţesut la război, cusut ie, confecţionarea de coşuri din nuiele de răchită, prepararea unor produse româneşti de post şi prezentarea unor plante medicinale şi a mijloacelor utilizate de bătrânii satului pentru vindecarea sau ameliorarea anumitor afecţiuni.

Prin şezătoarea de astăzi s-a dorit scoaterea în evidenţă a portului popular al zonei, a obiceiurilor şi îndeletnicirilor ţărăneşti, dar şi familiarizarea tinerilor cu viaţa şi trăirea înaintaşilor noştri din această regiune a ţării.

De asemenea, scopul manifestării a fost de cultivare a sentimentelor de respect pentru valorile tradiţionale româneşti, prin implicare şi conştientizarea tinerilor şi a membrilor comunităţilor locale în cunoaşterea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc din zona Câmpiei Brăilei.

Tinerii participanţi s-au arătat bucuroşi şi impresionaţi de cele văzute şi trăite, pentru mulţi dintre ei experienţa de astăzi constituindu-se într-un imbold pentru a căuta şi afla mai multe despre satul românesc, reper şi bază a plămădirii noastre ca neam.

La final, tinerii participanţi şi îndrumătorii lor au primit din partea organizatorilor diplome de recunoştinţă, cărţi de rugăciune, icoane şi alte daruri.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook