Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 23 martie 2019, în opt localităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc „Marşul pentru viaţă“.

Și în acest an, evenimentul a fostorganizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“ și s-a desfășurat în Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului PărinteCasian.

În municipiul Galaţi, începând cu ora 13.30, creştini de toate vârstele, dar îndeosebi tineri – elevi, studenţi şi familii cu mulţi copii s-au adunat și au participat la biserica „Sfântul Mina“, la citirea „Acatistului Bunei Vestiri“.

La biserică a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de slujitori ai sfintelor altare din municipiul Galați, rostind rugăciuni pentru ocrotirea pruncilor, a tinerilor şi a familiei.

Chiriarhul Dunării de Jos a transmis participanților și un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru susținerea unei vieți normale, mărturisirea dreptului la viață și implicarea în ocrotirea celor ce sunt hărăzite de Dumnezeu pentru a fi mame.

În continuare, așezați în coloană, cu pancarte și pliante ce conțin mesaje de susținere a vieții, participanții au străbătut oraşul, pe principalele artere rutiere, până la biserica „Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Stelian“, în vecinătatea căreia se află cel mai mare parc din municipiu amenajat pentru copii. Coloana de creştini a fost cel mai grăitor argument că obiectivul esenţial al acţiunii a fost bine receptat şi atins.

Evenimentul s-a încheiat cu rostirea de rugăciuni și intonarea de cântări închinate Maicii Domnului.

La Brăila, în cel de-al doilea mare oraș al eparhiei, la ora 13.00, creştini, elevi, studenţi şi familii cu copii s-au adunat la biserica „Sfânta Parascheva“ din centrul orașului, pentru a se ruga și a porni în procesiunea, deja cunoscută brăilenilor, pe Calea Călăraşilor către Catedrala „Naşterea Domnului“.

La punctul de sosire de la măreața și frumoasa biserică reprezentativă a acestui oraș, participanții împreună cu preoți din municipiuau rostit rugăciuni și au înălțat cântări către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate cele dăruite nouă și în special pentru darul minunat al vieții.

În Eparhia Dunării de Jos, manifestarea civică a fost susținută de către Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“, Asociația „Familie și Dăruire“, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România – filiala Galaţi, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ – filialele Galaţi, Brăila şi Tecuci, Societate Națională a Femeilor Ortodoxe din România şi Asociaţia Medicilor Creştini Ortodocși din România – filialele Galaţi şi Brăila.

Cea de-a IX-a ediție a manifestării, aşezată sub genericul „Unic din prima secundă“, s-a dorit un apel pentru susţinerea familiei creştine, atât de provocată în contextul secularizant actual şi o pledoarie a societăţii civile de la Dunărea de Jos, de conştietizare a celui mai frumos şi preţios dar pe care Dumnezeu l-a oferit omului – viaţa.

Prin manifestarea de astăzi s-a urmărit atragerea atenției pentru prețuirea așa cum se cuvine a darului mare al vieții și pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină.

Manifestări similare s-au desfășurat și în localitățile Tecuci, Însurăței, Ianca, Făurei, Târgu Bujor și Nicorești din Eparhia Dunării de Jos.

În Protoieria Tecuci au avut loc sâmbătă, 23 martie, două manifestări ce se înscriu în seria activităților misionare desfășurate în această lună în multe localități ale Eparhiei Dunării de Jos.

În așteptarea participanților la „Marșul pentru viață“, în biserica „Înălțarea Domnului“ din municipiul a fost săvârșită slujba Acatistului Bunei Vestiri, după care, coloana formată în curtea bisericii a pornit pe străzile Gheorghe Petrașcu și 1 Decembrie, spre biserica „Sfântul Gheorghe“, aflată în parcul din centrul orașului. Doi tineri îmbrăcați în port tradițional au purtat icoana Maicii Domnului în fruntea coloanei, iar ceilalți participanți au avut diverse materiale tipărite cu mesaje adecvate evenimentului.

După sosirea participanților în Parcul central, Protoieria și Liga Tineretului Ortodox Român, filiala Tecuci, au organizat pe o distanță de 800 de metri „Crosul pentru Viață“, la care au participat 41 de competitori purtând tricouri personalizate. Primii trei câștigători au primit diplome și medalii în aplauzele participanților la manifestare.

„La aceste activități, au participat aproximativ 350 persoane, între care, tineri, preoți și creștini de diferite vârste“, ne-a comunicat părintele Gheorghe Joghiu, protoiereu de Tecuci.

Activitățile dedicate susținerii și apărării vieții, ca dar de la Dumnezeu, vor continua și în ziua praznicului Bunei Vestiri, când reprezentanți ai protoieriei Tecuci împreună cu părintele Costică Dumitru, de la Capela Spitalului Municipal Tecuci vor face o vizită la Maternitatea acestei instituții spitalicești pentru a oferi mamelor și noilor născuți daruri. 

„Marsul pentru viață“ în localitatea Pechea, județul Galați

„Marsul pentru viață“ în localitatea Însurăței, județul Brăila

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook