Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vernisată joi, 7 martie 2024, expoziţia intitulată „Momente“, aparţinând artistei plastice Lavinia Antonia Coșovliu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul eparhial din Galaţi în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Galați.

La manifestarea culturală, desfăşurată în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, precum şi oameni de cultură, artişti plastici, profesori, preoţi, studenţi şi elevi gălăţeni.

Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator peste 60 de lucrări de grafică și pictură, care abordează diverse tematici menite să transpună privitorul într-o atmosferă caldă și contemplativă a frumuseţilor din natură şi din jurul nostru, precum şi a luminii ce transpare din chipurile unor oameni dragi.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate şi o serie de documente, medalii şi distincţii primite de-a lungul timpului de renumitul inginer constructor gălăţean, dl acad. ing. dr. Octavian Coşovliu, tatăl artistei. 

În deschiderea evenimentului, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre actul artistic şi viziunea creatoare care comunică vizual frumosul şi lumina din creaţia lui Dumnezeu prin sufletul artistului către sufletele celorlalţi semeni, asemănând expoziţia de faţă cu o „scară ascendentă a frumuseţii artistice“.

De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit organizatorilor pentru prezentarea unei astfel de expoziţii plină de culoare şi expresivitate care te învaţă să vezi şi să gândeşti frumos şi care eternizează frumosul.

Câţiva dintre iubitorii de cultură şi de artă prezenţi în sala de expoziţie au fost invitaţi de către Părintele Arhiepiscop Casian pentru a aduce consideraţii despre lucrările expuse şi viziunea artistică proiectată în aceste excepţionale creaţii.

Şi din această expoziţie se poate observa limpede că spațiul înconjurător reprezintă o sursă inepuizabilă de subiecte, iar sensibilitatea deosebită a sufletului unui artist duce la realizarea unor lucrări de o remarcabilă frumusețe.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul eparhial pe parcursul acestei luni, de marți până sâmbătă, între orele 08:00 – 16:00.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook