Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, după tradiţie, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în bisericile din această eparhie, la slujba Sfintei Liturghii, au fost rostite cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în nevoi prin gândul bun şi luminos, dar şi prin fapta de omenie.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu. 

În cadrul slujbei, diaconul Ionuţ Sorin Răileanu a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae“ din Parohia Scărlăteşti, protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, în care Sfântul Apostol și Evanghelist Matei relatează momentul Parusiei şi al Înfricoşătoarei Judecăți.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să împlinească cuvintele scripturii, prelungind dragostea lui Dumnezeu în iubirea milostivă faţă de aproapele nostru prin ajutorul concret oferit semenilor aflați în diferite încercări, neputinţe şi nevoi.

Acţiunile social-filantropice derulate astăzi după Sfânta Liturghie au fost îndreptate către persoanele bolnave, cele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii din instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: aziluri de bătrâni, cămine de copii, spitale şi penitenciare.

Între acţiunile organizate în acest context se numără şi cele desfăşurate astăzi în cadrul Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Ierarh Spiridon“ din Galaţi.

La Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi, programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel“, la care au participat o parte dintre persoanele private temporar de libertate.

După Sfânta Liturghie, preotul capelan a primit vizita plină de generozitate şi dărnicie a celorlalţi slujitori de la parohiile ”Sfântul Ioan Botezătorul”, „Pogorârea Sfântului Duh” şi ”Sfânta Ecaterina” din municipiul Galaţi.

După  ce au săvârşit o slujbă de mulţumire şi au rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în temniţe, preoţii prezenţi i-au miruit pe deţinuţi şi le-au oferit darurile pregătite special pentru ei, respectiv articole vestimentare, produse igienico-sanitare, încălţăminte, cărţi de rugăciune, iconiţe şi cruciuliţe.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon“ din Galaţi, mulţi dintre bătrânii aflaţi în îngrijire aici au participat la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Capela ”Sf. M. Mc. Gheorghe” din incinta acestei unităţi sociale. La finalul slujbei, bătrânii asistaţi au primit daruri de alimente oferite cu dragoste prin grija Părintelui Arhiepiscop Casian.

Ajunşi în mijlocul vârstnicilor, clericii de la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi s-au rugat împreună cu asistaţii de aici şi i-au servit pe aceştia cu produsele pregătire pentru această zi specială de preotul nou hirotonit.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, activitaţile de sprijinirea a semenilor nevoiaşi, dar şi a celor aflaţi în unităţile medicale şi centrele sociale vor continua în perioada următoare prin implicarea preoţilor jertfelnici şi a voluntarilor din eparhia de la Dunăre.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook