Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 26 martie, la biserica „Înălţarea Domnului“ din cartierul gălăţean Ţiglina II a avut loc o nouă manifestare cultural-religioasă prilejuită de prezentarea a două volume de corespondenţă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos şi al Romanului, intitulate ”Epistole – făclii luminoase ale apostolatului epistolar”.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ din cadrul Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din incinta bisericii parohiei „Înălţarea Domnului“.

Lucrarea, apărută la finele anului 2023 la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, este prefaţată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi îl are ca autor pe preotul Eugen Drăgoi.

Noua apariţie editorială, publicată sub egida Centrului de Studii Dunărene „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ - Brăila, Galaţi al Academiei Române, este dedicată comemorării a 200 de ani de la naşterea ilustrului ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, membru fondator al celui mai înalt for de știință și de cultură din România.

La evenimentul cultural de excepţie a participat Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, preoţi, oameni de cultură, profesori, liceeni şi credincioşi interesaţi de conţinutul cuprins în paginile acestor volume.

În cuvântul adresat celor prezenţi, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre activitatea prolifică a  vrednicului ierarh şi a evidenţiat contribuțiilor sale fundamentale la promovarea vieții autentice și a imaginii Bisericii Ortodoxe Române în veacul al 19‑lea, pe plan românesc și panortodox.

Consideraţii deosebit de importante despre personalitatea şi opera marelui Episcop Melchisedec Ştefănescu şi despre cele două volume apărute la Galaţi au adus şi doi dintre invitaţii speciali la această manifestare culturală, prof. univ. dr. George Enache şi pr. conf. dr. Lucian Petroaia de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

La final, preotul Eugen Drăgoi a mulţumit tuturor celor ce au sprijinit publicarea acestui inedit material epistolar şi auditoriului prezent la eveniment.

***

Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook