Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cea de-a doua Duminică din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști, numită și Duminica Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi, înconjurat de sobor de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaş, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică de la Sfântul Marcu, capitolul 2, versetele de la 1 la 12, în care este relatată vindecarea paraliticului din Capernaum.

De asemenea, ierarhul locului le-a vorbit credincioşilor despre curăţirea inimii omului şi luminarea minții prin rugăciunea minţii lucrătoare în inimă, aşa cum a arătat în secolul al 14-lea Sfântul Ierarh Grigorie Palama.

„Din pâinea îndestulată pentru suflet, care este invocarea dulcelui nume al Domnului nostru Iisus Hristos, cum ne-a învăţat dascălul rugăciunii luminătoare şi încălzitoare a inimii, care a pacificat mintea, gândurile şi raţiunea omenească, Sfântul Grigorie Palama - «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul», să ne deschidă, tot Domnul, ochii şi să-i vedem pe patru apostoli ai filantropiei şi ai medicinei care aduc un om ce nu se poate mişca pe propriile picioare. Ei sunt picioarele lui împrumutate, dar Domnul găseşte în omul ţintuit la pat un fiu iubit pe care îl iartă, mai întâi de păcate, şi iertarea şi iubirea Domnului unite cu filantropia oamenilor îi redă energia comuniunii, energia biologică.

Prin iertarea păcatelor şi prin iubirea fraternă a semenilor, Domnul Hristos îi redă paraliticului din Evanghelia de astăzi sănătatea, atât de necesară pretudindeni“, a spus Înaltpreasfinţitul Casian.

La momentul cuvenit din cadrul Sfintei Liturghii, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook